Előfizetői tartalom

Hirtelen szakadni kezdett a tojás ára, mi folyik Amerikában?

Portfolio
Január végén a Portfolio is beszámolt róla, hogy az Egyesült Államokban olyan súlyos tojáshiány lépett fel, hogy a Google trendekben többek között a "hol vehetek csirkét" tematikájú keresések száma rekordszintre emelkedett, miután az amerikai fogyasztók egyszerű nem jutottak tojáshoz - vagy ha igen, akkor is nagyon drágán. A csalódott vásárlók egymás után töltötték fel Twitterre a videókat, hogy a legnagyobb amerikai szupermarketekben üresen állnak a polcok, ami azért is volt nagy sztori, mert egy alapvető élelmiszerről van szó. Úgy tűnik azonban, hogy a tojáspánik a következő időszakban elkezdhet enyhülni, hiszen a nagykereskedelmi árak szintjén már jelentős esés látható - persze ez nem feltétlen fog egyből meglátszani a bolti árakban.

Enyhülhet a tojásválság

Az elmúlt időszakban forró téma volt az Egyesült Államokban a tojás árának elszállása, és az általános tojáshiány. Az átlagfogyasztók a szupermarketekben azzal szembesültek, hogy jobb esetben mennyiségileg korlátozottan tudnak nagyon drágán tojás vásárolni, rosszabb esetben pedig egyáltalán nem volt tojás a boltokban. Olyan szintre jutott el a tojásválság, hogy már Mexikóból kezdték el átcsempészni a tojást az USA-ba, miközben a tyúktartás iránti érdeklődés az egekbe szökött a háztáji tojástermelés reményében.

A sztoriban viszont úgy látszik, hogy eljutottunk a fordulóponthoz, ugyanis a tojás nagykereskedelmi ára az elmúlt hetekben zuhanni kezdett a korábbi rekordmagas szintekről, ami hamarosan megkönnyebbülést hozhat a fogyasztók számára – írja a CNBC. Viszont a tojás nagykereskedelmi árának csökkenése nem feltétlenül jelenti, hogy a boltokban is ugyanennyire csökkenni fognak az árak.

Egy tucat tojás ára hétfőn 2,61 dollárra esett, ami a december 19-i 5,43 dolláros csúcshoz képest 52 százalékos csökkenésnek felel meg, de az év eleji értékhez képest is 47 százalékkal van alacsonyabban – ezt mutatják az Urner Barry, élelmiszer-nagykereskedelemre szakosodott piackutató cég adatai.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés