Paks II. godor helyszin
Gazdaság

Felkészült a kormány a Paks II. projekt összedőlésére is – Fontos félmondat hangzott el

Portfolio
Azzal a témával kapcsolatban is kérdést kapott a mai Kormányinfón Gulyás Gergely, hogy felkészült-e a kormány arra az esetre, ha a nyugati cégek az orosz agresszió és a szankciók miatt kivonulnak a Paks II. projekt építéséből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt a fontos, üzenet értékű választ adta, hogy tudomása szerint "minden ilyen esetre van forgatókönyv".

Ez a félmondat kifejezetten fontos, mert arra utal, hogy a Paks II. projekt ellehetetlenülésére is felkészült a kormány, miközben a nyilvánosság előtt folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a projekt nemzetgazdasági szinten is rendkívül fontos, hogy haladjon és aki próbálja akadályozni, az keresztbe tesz a nemzeti érdekeknek. A fenti félmondat azután hangzott el, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter néhány napja erős kritika mellett szóvá tette: a német hatóság egyelőre nem adta ki az exportengedélyt a Siemens Energynek arra, hogy a Paks II. vezérlési rendszerének építésében részt vegyen (miközben a francia hatóság kiadta az engedélyt a Framatome-nak és az amerikai GE is részt venne a Roszatom fővállalkozása mellett a projektben).

Ahogy Szijjártó utalt rá, a német blokkolás a projekt ellehetetlenülése veszélyét növeli, és közben egyeztetett a Roszatom vezetésével a projekt gyorsításáról. A napokban a Roszatom vezérigazgatója már azt jelentette ki, hogy 2024-ben indulhat a projekt fizikai építése, a betonozás. Tegnap viszont a budapesti orosz nagykövet azt jelezte: a magyar kollégák nyitottságán múlik, hogy mennyire tudnak tovább haladni a közös gazdasági projektek megvalósításán, mert ők (az oroszok) a maguk részéről nyitottak a folytatásra.

A tájékoztató későbbi részében Gulyás jelezte: nem lehet tárgyalni a német exportengedélyezési hatósággal, mert egyszerű engedélyezési kérdésről van szó, viszont a téma fontos, mert ettől függ a projekt további haladása.

Hogy jutottunk idáig?

A magyar és az orosz állam 2014 elején állapodott meg arról, hogy nemzetközi tender kiírása nélkül az orosz Roszatom lesz a fővállalkozó a Paks II. projekt kapcsán, amelyben megépülne a paksi 5. és 6. blokk, amelyek együttes névleges teljesítménye 2400 MW lenne a mostani négy blokk 2000 MW-os teljesítménye után. A négy blokk jelenleg érvényes üzemideje 2032-2037 között lejár és az akkori eredeti terv az volt, hogy végülis kapacitásfenntartásról lesz szó, azaz a 2023-2025 körül elkészülő két új blokk a "helyébe lép" az eredeti négy blokknak. A két állam akkor egy 10 milliárd eurós orosz hitelkeretről is megállapodott, amelyet az oroszok a kulcsrakésznek mondott erőmű finanszírozásához biztosítanának; az akkori elképzelések szerint a teljes beruházás 12,5 milliárd eurós lett volna.

A projekt brüsszeli engedélyezése és műszaki tervezése nagyon elhúzódott, előbbi csak 2017-re sikerült, utóbbi kapcsán pedig csak tavaly sikerült megkapnia az Országos Atomenergia Hivataltól a létesítési engedélykérelmet az orosz főválallkozónak. A helyszínen 5 méter körüli mélységig az egyik blokk alatti területet már elkezdték kiásni, és a friss Roszatom-vezéri jelzés arra utal, hogy a lényeges építési-betonozási munkálatok jövőre indulnának el. Közben Paks I. kapcsán a magyar parlament tavaly decemberben megadta az engedélyt arra, hogy a 20 évet célzó üzemidő-hosszabbítást elkezdhesse alaposan vizsgálni, felmérni a kormány. Erre sokan annak jeleként is tekintettek, hogy a kormány is látja annak komoly akadályait, hogy a Paks II. projekt a jelenlegi szerződéses konstrukcióban meg tud-e valósulni (nyugati szankciók, orosz pénzügyi nehézségek, stb.), illetve mivel eredetileg Brüsszelben a kapacitásfenntartása, nem a két erőmű párhuzamos működésére adták ki az állami támogatási engedélyt, így a Paks II. kapcsán magával az engedéllyel is lehetnek még problémák. Az új energiaügyi miniszter egyébként az egyik első interjújában rögtön azt is jelezte, hogy 2030 helyett 2032-re csúszhat a Paks II. termelésbe állása.

A Gulyás Gergely által kapott kérdés arra vonatkozott, hogy jelenleg például a Roszatom, mint fővállalkozó mellett az amerikai GE a turbinasziget megvalósításának munkáját nyerte el, a francia Framatome a német Siemens Energy vezetésével pedig az erőmű irányítási-vezérlési rendszerét építhetné ki. Ezek kulcsfontosságú elemei az erőművi projektnek, és ha a nyugati szankciók és/vagy reputációs okok miatt a nyugati cégek nem tudják/akarják megvalósítani ezeket a munkákat az orosz fővállalkozóval kötött szerződéses keretek között, akkor a projekt a jelenlegi műszaki-szerződéses keretek között lényegében "összedől" és jócskán át kell alakítani/tervezni, hogy a gödörásáson/betonozáson túli munkálatok majd haladni tudjanak.

Címlapkép forrása: Portfolio

kína, peking
factory worker gyári munkás hegesztés
tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem
CIB 16

Kasza Elliott-tal OTP - kereskedés

Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok venni, sőt egyáltalán...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gulyás gergely