bolt vásárlás kiskereskedelem
Gazdaság

Nincs több hosszabbítás? Kivezetheti a kormány az árstopot

Portfolio
Többször is meghosszabbította az élelmiszerár-stopot a kormány, a napokban ünnepelte egyéves születésnapját az intézkedés. Nagy István agrárminiszter a Napi.hu-nak adott interjújában arra utalt, hogy nincs több hosszabbítás, áprilisban vége lehet az árstopnak. Gulyás Gergely azonban ezt nem erősítette meg a mai Kormányinfón.

Kivezetik-e az árstopot?

"A jelenlegi előírások szerint az ársapkák április 30-ig maradhatnak. (...) Most jött el a fordulat, elérheti a csúcsát az árak emelkedése és az is látható, hogy az infláció csökkenhet az elkövetkezendő hónapokban. Ez elsősorban a mezőgazdasági termékek és az energia nemzetközi ára mérséklődésének köszönhető. Ez a folyamat pedig már megteremtheti az árrögzítés megszüntetésének lehetőségét úgy, hogy a kivezetéssel kialakuló piaci árak ne okozzanak már komoly költségnövekedést a lakosságnak. Jelenleg nem tervezzük tehát előrébb hozni a szabályozás kivezetését, és a piac is erre a dátumra készül" - mondta Nagy István, ami azt jelzi, hogy további hosszabbítás nem várható, de előbb sem tervezik a kivezetést.

Egyetlen dolgot tudok megerősíteni, az a döntés, amit meghoztunk, az azt tartalmazza, hogy április végéig van hatályban az intézkedés - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón arra a kérdésre, hogy meg tudja-e erősíteni Nagy István szavait, miszerint április végén kivezetik az árstopot. Április végét megelőzően, néhány héttel azelőtt fogunk dönteni arról, hogy meghosszabbítható-e az élelmiszerár-stop - tette hozzá. Gulyás arra a kérdésre, hogy esetleg előbb kivezethetik-e, azt válaszolta: addig lehet fenntartani az intézkedést, amíg az ellátásbiztonság garantált. Ezzel utalt az üzemanyagár-stop kivezetésére, ezt az intézkedést előbb szüntették meg, mint ahogy tervezték az ellátási problémák miatt.

A szakma már lépne

A múlt héten a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a termelők, a kereskedők, illetve az összes meghatározó szakmai szervezet közös álláspontját kiadva közölte: "az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke".

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Portfolio-nak ezen a héten azt mondta: a bolti infláció januárban tetőzhetett, azonban az év első felében csak lassú mérséklődésre lehet számítani a pénzromlás tekintetében. Ez azt jelenti, hogy sok termék ára tovább fog emelkedni, de már nem olyan gyorsan, mint ahogy az elmúlt hónapokban – tette hozzá.

A bolti infláció mérséklődésével a kormány előtt megnyílik a lehetőség, hogy döntést hozzon az árstopok kivezetéséről – vélekedett Vámos György, hiszen a csúcson az előttünk álló hónapokra már túl leszünk. „Az árstop piactorzító hatásai egyre erősebbek. Ha nem vezetik ki végleg az árstopokat, akkor kényszerű okok miatt az a veszély fenyeget, hogy növekedhet az import részaránya mind az alapanyagokat, mind a késztermékeket illetően” – fogalmazott Vámos. Szerinte ezért a következő hónapokban időszerű meghozni a döntést az árstopok kivezetéséről.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde
orosz ukrán háború páncélos ukrajna oroszország donbasz
US_Navy_030218-N-5362A-011_Naval_Special_Warfare_combatant-craft_crewmen_operate_a_Rigid_Hull_Inflatable_Boat
vlagyimir putyin
Credit Suisse bejárata
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ubs getty stock