Előfizetői tartalom

Kiszivárgott egy újabb jel: tényleg fájnak az oroszoknak az olajszankciók - Komoly válaszcsapásra készülnek

Portfolio
Bár a valóságban 30-32 dollárral olcsóbb az orosz urali típusú kőolaj ára az Európában irányadó Brentnél, de akkor is úgy számolja az orosz pénzügyminisztérium a különféle adónemeket, hogy fixen csak 20 dollárral olcsóbb, mert így több adóbevételt tud beszedni – tudta meg a Reuters a pusztán adóbevétel növelési okokkal magyarázható tervet. Ez egy újabb jel a napokban arról, hogy igencsak fájnak az orosz gazdaságnak az uniós olajszankciók, illetve a 60 dolláros olajársapka, amelyről éppen pénteken állapította meg a G7 koalíció egyik illetékese, hogy nagyon is működik és eléri a célját. Az orosz fájdalmak egyik jele a hatalmas januári költségvetési hiány után az, hogy az oroszok márciusban önkéntesen napi félmillió hordóval vissza akarják fogni a nyersolaj kitermelést azért, hogy hátha feljebb tudják tornászni az árakat, és így több bevételre tudnak szert tenni. Eközben a rubel kilenchavi mélypontra esett, így a devizában szerzett bevételek is többet érnek odahaza.

A december 5-én hatályba lépett uniós orosz olajembargó alól csak néhány tagállam kapott felmentést (a vezetéken olajat importáló Magyarország, Szlovákia és Csehország), így az Argus nevű árszolgáltató cég nem fog a továbbiakban áradatokat közölni a rotterdami és augustai kikötőkben értékesített orosz urali típusú nyersolaj értékesítésekről, ami azért gond...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés