Előfizetői tartalom

Kijöttek a friss adatok: alaposan lecsúsztunk az európai növekedési rangsorban

Portfolio
A tavalyi év negyedik negyedévében a magyar gazdaság az ötödik legrosszabb teljesítményt nyújtotta az EU-ban az Eurostat friss adatai szerint negyedéves bázison, de még így is sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint a legrosszabbul teljesítő két ország. Az előző év azonos időszakához képest a magyar növekedés a hatodik legrosszabb.

Az előző negyedévhez képest a magyar gazdaság 0,4%-kal mérséklődött a negyedik negyedévben, ez pedig a negyedik leggyengébb teljesítményt jelenti az előzetes adatok alapján (néhány országból még nem közöltek növekedési számokat, így ez az rangsor valamelyest még változhat). Magyarországnál rosszabbul csak Svédország (-0,6%), Ausztria (-0,7%), Litvánia (-1,7%) és Lengyelország (-2,4%) teljesített az előző negyedévhez képest. Viszont ezek mindegyike nőni tudott még a harmadik negyedévben, miközben Magyarország gazdasága már akkor is zsugorodott, tehát a második féléves teljesítmények közt nincs ekkora különbség.

Magyarország mellett csak Csehország és Finnország van recesszióban.

Technikai recessziónak nevezzük, ha a gazdaság két egymást követő negyedévben mérséklődik (negyedéves bázison), ez idehaza bekövetkezett: a harmadik negyedévben 0,7%-os volt a visszaesés, ezt követte a negyedik negyedéves 0,4%-os csökkenés. Csehországban 0,2 és 0,3%-os volt a visszaesés a harmadik és negyedik negyedévben, Finnországban a visszaesés mindkét negyedévben 0,2%. Az észt adatot még nem közölték, de Észtország már év közben recesszióban volt, a második negyedéves 1,3%-os visszaesést 1,8%-os csökkenés követte a harmadik negyedévben, itt tehát már egy kifejezetten mély visszaesésről van szó. A balti országokban jóval magasabb volt az infláció az átlagnál, ez vethette vissza a teljesítményt (ez látszik a litván negyedik negyedéves GDP-adaton is).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés