Előfizetői tartalom

Remények és félelmek harca zajlik, amely a forintot is alaposan megviseli

Az előző hetekben fordulat következett be a piacokon, a dollár erősödésével együtt a forint is gyengülni kezdett az euróval szemben, a hangulatváltozás meglátszódott a részvény- és kötvénypiacokon is. Mindennek az oka az, hogy a legutóbbi adatközlések aggodalmat ébresztettek a piaci szereplőkben az amerikai infláció csökkenésével kapcsolatban, ez tisztán látszik a Fed kamatemeléseivel kapcsolatos várakozás változásán is. Mivel mostanság a forintot is a tengerentúli folyamatok mozgatják, az amerikai inflációs kilátások meghatározóak lesznek a magyar deviza szempontjából. A következőkben az inflációs kilátások változását mutatjuk be nemzetközi kötvénypiaci folyamatokon keresztül.

Mit jelentenek az emelkedő kötvényhozamok?

Nem hétköznapi jelenségnek vagyunk tanúi immár több hónapja: az amerikai kötvénypiacon felborult a rend, a rövid lejáratú kötvények hozamai messze meghaladják a hosszú lejáratú kötvényhozamokat (azaz inverz a hozamgörbe). A világ egyik legfontosabb eszközének árazása számtalan hatással bír világszerte, az amerikai kötvény-árfolyamok esését és emelkedését minden eszköz leköveti globálisan – a fejlett részvénypiacoktól kezdve egészen a feltörekvő devizákig (a forint jelenlegi heves kilengéseiben is az amerikai folyamatok játsszák a legfőbb szerepet).

Az inverzátsnak ugyanakkor a hozamváltozásokon túl van egy fontosabb olvasata is.

Mielőtt erre rátérünk, röviden nézzük meg, mi a helyzet most a kötvénypiacokon. Az amerikai hozamok emelkedését a Fed kamatemeléseivel kapcsolatos várakozás mozgatta, 2021 végén azért indultak emelkedésnek a hozamok, mert a befektetők a magas inflációt látva arra számítottak, hogy a jegybank emelni fogja az irányadó kamatot. Ezt már azelőtt beárazták az eszközökbe, mielőtt a kamatemelés megtörtént volna – sőt, már akkor, amikor a Fed még egy szót sem ejtett a kamatemelésről.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés