Előfizetői tartalom

A lehetetlen dilemma, amelyet az egész világ aggodalommal figyel most

Portfolio
Egy évvel az amerikai jegybank 1980-as évek óta legagresszívabb monetáris szigorítása után az amerikai gazdaság ereje megzavarta a döntéshozókat, akik most értetlenül állnak azelőtt, hogy a gazdaság túl jól teljesít. A legnagyobb kérdés most, hogy az eddig jegybanki kamatemelések elegendőek voltak-e az infláció letöréséhez, vagy további emelésre van szükség. Az ezzel kapcsolatos várakozás kötvény- és részvénypiacokon túl a devizákat, így például a forintot is erősen megmozgatja. A Retuers elemzésében összefoglalja, hogy állnak most az amerikai monetáris politikai kilátások

Az amerikai munkaerőpiac nem sok jelet mutat az enyhülésre, a munkanélküliségi ráta 3,4%. A fogyasztók továbbra is költekeznek, és miután tavaly úgy tűnt, hogy a recesszió közelében a gazdaság, ehelyett továbbra is növekszik, és a közelgő visszaesés kockázata egyre csökken. A részvénypiacok az év elején megugrottak.

A Fed számára az a probléma, hogy ezek a feltételek lehetővé teszik-e az infláció fokozatos lassulását, ahogyan azt a döntéshozók mondják, vagy pedig be kell váltaniuk azt a figyelmeztetést, hogy az infláció megszelídítéséhez némi "fájdalomra" lesz szükség a növekvő munkanélküliség formájában - és elég magas kamatlábakra lesz szükség ahhoz, hogy a gazdaság valóban meginogjon.

Ez a vita már most is zajlik a szigorúbb és lazább jegybankárok között, akik megpróbálják összeegyeztetni az olykor egymásnak ellentmondó adatokat egy olyan gazdaságban, amelyet még mindig a koronavírus sokk hatása alatt áll. Egyes tisztviselők azzal érvelnek, hogy az alacsony munkanélküliség nem sokat számít az inflációs harcban, mások szerint központi jelentőségűnek tulajdonítják.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés