FONTOS Fájdalmas új adót vetnének ki a ketyegő biológiai bomba miatt, csak a mód a kérdés
 
Előfizetői tartalom

Bejelzett a félelmetes mutató, amely eddig még sohasem tévedett - de most is van miért aggódnunk?

Recessziós aggodalmak uralják a nyilvános amerikai közgazdasági vitákat, az amerikai jegybank ugyanis nagyon gyorsan emelte a kamatokat korlátozó tartományba, ahol már a monetáris politika visszafogja a gazdasági aktivitást. A recessziós félelmeket erősíti, hogy a kötvénypiacon ismét felütötte a fejét a hírhedt jelenség, az inverz hozamgörbe - márpedig ezt eddig minden esetben recesszió követte az amerikai történelemben. A mai helyzet viszont minden, csak nem szokványos, ezért a gazdasági-piaci folyamatok értelmezése is más megközelítést igényelhet. Andreas Jobst tőkepiaci szakértő úgy látja, hogy a mai helyzetet nem könnyű értelmezni, de alapvetően a gazdasági kilátások nem festenek annyira rosszul, mint amennyire abnormálisak a kötvényárazások.

Bejelezett a recessziós indikátor

Hagyományosan vészjósló jelként szokás értelmezni, ha egy ország kötvénypiacán a hozamgörbe inverzzé válik. A bűvös kifejezés egyszerűen annyit jelent, hogy a hozamszintek rövid lejáratokon magasabbak, mint hosszú lejáratokon. Értelemszerűen ez a jelenség nem tekinthető egészségesnek, hiszen normál körülmények között a kötvénypiaci befektető a nehezebben belátható, hosszú időtávon magasabb kockázatokat észlel, azaz nagyobb hozamot vár el a hosszabb lejáratú kötvénybefektetéseire. Ez ma különösen forró téma,

ugyanis az amerikai hozamgörbe olyan inverz, mint amilyenre a ’80-as évek óta nem volt példa.

A hozamgörbe abnormális alakja azt jelenti, hogy a befektetők rövid távra valamiért kevésbé szívesen, vagy csak a hosszabb befektetéseknél magasabb hozammal fektetnek be rövid távra. Ahogy azt tegnapi, a kötvénypiaci mozgások okait bemutató cikkünkben írtuk, ennek alapvetően két olvasata lehetséges:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés