FONTOS Hamarosan mindenki megtudhatja, hogy mennyit keresnek a dolgozók?
 
Előfizetői tartalom

Rosszabbul megy a német gazdaságnak, mint gondoltuk

MTI
|
Portfolio
A negyedik negyedévben lényegesen elmaradt az előzetes becsléstől a német statisztikai hivatal, a Destatis végleges kalkulációja a németországi bruttó hazai termék alakulásáról mind negyedéves, mind éves bázison. A 2022-es negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) Németországban. A végleges adat 0,2 százalékponttal lett alacsonyabb a még januárban kiadott előzetes becslésnél.

Az év utolsó negyedévére veszített lendületéből a német gazdasági aktivitás, az első három negyedévben 0,8, 0,1 és 0,5 százalékos volt a növekedés negyedéves bázison. A német gazdaságot a negyedik negyedévben elsősorban az infláció, valamint ezzel összefüggésben az energiaárak jelentős emelkedése terhelte meg. Mindez a lakossági fogyasztáson különösen mély nyomot hagyott, ami a negyedik negyedévben az előzőhöz képest ár, szezonális és naptári kiigazítással 1,0 százalékkal csökkent. Az építőipari beruházások 2,9 százalékkal csökkentek, az eszközberuházások gépekbe és járművekbe 3,6 százalékkal estek vissza.

A szolgáltató szektor termelése 1,4 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest ár, szezonális és naptári kiigazítással. A feldolgozóipar termelése 0,4 százalékkal csökkent, az építőipar termelése 2,4 százalékkal csökkent. Az építőiparban már a harmadik egymást követő negyedévben csökkent a termelés az előző negyedévhez képest.

Éves bázison a negyedik negyedévi bruttó hazai termék árkiigazítással 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előzetes becslés 0,5 százalékos növekedés volt.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái