influenza betegség fertőzés
Gazdaság

Magas a magyar téli többlethalálozás, Rusvai Miklós szerint megvalósultak a sötét jóslatok

Portfolio
A következő hetekben tetőzhet az influenzajárvány – mondta Rusvai Miklós, de a virológus szerint az időjárás változásával mérséklődhet a felső légúti fertőzések száma.

Rusvai Miklós az Infostartnak elmondta, hogy a következő három hétben csúcsközeli állapotban leszünk, de hogy pontosan mikor fog kicsúcsosodni az influenzajárvány, az megjósolhatatlan. Mint mondta, a korábbi tapasztalata alapján a legtöbb esetszám február végén, március elején van, már amikor van járvány, hiszen az utolsó nagyobb nyolc évvel ezelőtt, 2015-ben volt.

Múlt ősszel az előrejelzések még arról szóltak, hogy az idei influenzaszezon erősebb lehet, hiszen a Covid időszakában, jórészt a maszkviselés miatt, nem is volt influenza. A víruskutató szerint ez beigazolódni látszik, noha megelőzhető lett volna intenzívebb maszkviseléssel, ha kötelezővé tették volna a tömegközlekedésben vagy a bevásárlóhelyeken.

"Miután ez nem történt meg, viselnünk kell a következményeit most" – emelte ki a virológus, aki szerint nem kérdés, hogy a mostani járvány hasonlóan komoly lesz, de akár komolyabb is, mint a nyolc évvel ezelőtti, hiszen az akkori számokat nagyjából már elértük.

A virológus szavait támasztják alá a többlethalálozási számok is. Bár a koronavírus-járványban megfigyelt magasságoktól szerencsére messze elmarad, de az azt megelőző öt év átlagos halálozási adataihoz képest magasnak mondható az elhunytak száma.

A KSH az utolsó hetek adatait mindig érdemben felfelé korrigálja, ezért a 2023-as adatsor még nem iránymutató. A 2022-es, fekete vonal jelzi, hogy a tél elején már a sokéves (2015-2019) átlag felett volt a halálozás - igaz, mélyen a Covid-hullámok alatt.

Az influenza vírusa mellett – igaz, hogy már elenyészőbb számban, de – a koronavírus is jelen van, nem beszélve az RSV-ről. Az ezek által okozott megbetegedések klinikai tünetei nagyon hasonlatosak, így laboratóriumi tesztek nélkül nem igazán elkülöníthetők egymástól. Rusvai Miklós megjegyezte, a koronavírus december óta stagnál, illetve enyhe csökkenést mutat, miközben lezajlott egy óriássejtes (RSV) hullám, jelenleg pedig az influenzavírus okozta légzőszervi megbetegedések vannak erőteljes felfutásban.

A víruskutató arra is felhívta a figyelmet, hogy mindhárom vírus esetében előfordulhat a tünetmentes „átvészelés” és terjesztés.

Tulajdonképpen ezt próbálják a vakcinázással is elérni – hangsúlyozta Rusvai Miklós –, hiszen az influenza és koronavírus elleni védőoltások mellett enyhébb tünetekre számíthatunk. (Az RSV ellen Magyarországon egyelőre még nincs forgalomban vakcina.)

A mostani hűvös, borús időjárás egyértelműen segíti a vírusok terjedését. A járvány csökkenésével esetleg március második felében számolhatunk, ha naposabbra, szárazabbra és szelesebbre fordul az időjárás – tette hozzá a víruskutató.

flu

Címlapkép: Getty Images

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert
Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert