Előfizetői tartalom

Itt a friss adat: alaposan visszaestek a magyar beruházások

Portfolio
Tavaly a negyedik negyedévben a hazai beruházások volumene 5,5%-kal maradt el az előző negyedévitől. Bár lehetett rá számítani, hogy az energiaválság, az uniós támogatások akadozása és a magas kamatok féket jelentenek majd a vállalati kapacitásbővítésben, de a visszaesés még így is kellemetlenül nagy - amit részben az állami fogyókúra magyaráz.

Látványosan konyult le a beruházások amúgy sem dinamikus teljesítménye 2022 utolsó három hónapjában. Már az előző negyedév is kis visszaesést hozott, ám az év végi 5,5%-os visszaesés jelenti az igazi sokkot. A második fél év gyenge teljesíténye azt jelenti, hogy 2022 utolsó negyedévében a beruházási teljesítmény 6,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbihoz képest.

A visszaesés az építési és gépberuházásokat egyaránt érinti, utóbbi harmadik negyedéve mutat lassú csökkenést, előbbi pedig most tört le látványosan.

Az ágazatok beruházási visszaeséshez való hozzájárulását az alábbi ábra mutatja,. Mint látható, a nagyobb ágazatok közül szinte mindegyik zsugorodást mutat éves alapon, és a kisebb gazdasági területek együttes kontribúciója is erősen negatív, egyedül a feldolgozóipar tartotta magát.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés