Előfizetői tartalom

Korlátozzák a külföldről kapott állami támogatásokat

A világgazdaság átrendeződése felgyorsult. Egyes jelenségek mögött nyíltan megjelennek állami-kormányzati intézkedések – ilyenek például az európai autógyártók nagyberuházásai az USA-ban, melyek az új inflációcsökkentő törvény (IRA) keretében kapnak meggyőző mértékű támogatást. Más jelenségek mögött nincs nyílt állami szubvenció, azonban a beruházás volumenére tekintettel nem zárható ki a kormányzati segítség – egyes uniós véleményalkotók így tekintenek keleti befektetők egyre meghatározóbb térnyerésére bizonyos európai piacokon. Akár nyílt, akár rejtett a szubvenció: az EU a jövőben egy új rendelet alapján szigorú szankciókat fog alkalmazni a belső piacát torzító, harmadik országtól kapott támogatásokkal szemben.

Az EU alapító szerződései tiltják a belső piacot torzító állami támogatásokat, ezek kiküszöbölése érdekében az Európai Bizottság már régóta ellenőrzi a tagállamokat és szankcionálja a jogsértést. (A szankciók mértékének érzékeltetésére örökre jó példa lesz nekünk a Malév csődje.) Azonban a tapasztalatok alapján a vállalkozások harmadik országoktól is...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái