Előfizetői tartalom

Korlátozzák a külföldről kapott állami támogatásokat

A világgazdaság átrendeződése felgyorsult. Egyes jelenségek mögött nyíltan megjelennek állami-kormányzati intézkedések – ilyenek például az európai autógyártók nagyberuházásai az USA-ban, melyek az új inflációcsökkentő törvény (IRA) keretében kapnak meggyőző mértékű támogatást. Más jelenségek mögött nincs nyílt állami szubvenció, azonban a beruházás volumenére tekintettel nem zárható ki a kormányzati segítség – egyes uniós véleményalkotók így tekintenek keleti befektetők egyre meghatározóbb térnyerésére bizonyos európai piacokon. Akár nyílt, akár rejtett a szubvenció: az EU a jövőben egy új rendelet alapján szigorú szankciókat fog alkalmazni a belső piacát torzító, harmadik országtól kapott támogatásokkal szemben.

Az EU alapító szerződései tiltják a belső piacot torzító állami támogatásokat, ezek kiküszöbölése érdekében az Európai Bizottság már régóta ellenőrzi a tagállamokat és szankcionálja a jogsértést. (A szankciók mértékének érzékeltetésére örökre jó példa lesz nekünk a Malév csődje.) Azonban a tapasztalatok alapján a vállalkozások harmadik országoktól is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés