Előfizetői tartalom

A kormány akkumulátoripari tervei gazdasági oroszruletté váltak, projektbedőlésekre figyelmeztetnek

A potenciális európai akkumulátorgyártási kapacitás 68 százalékát, vagyis 1,2 TWh-t fenyeget a bedőlés kockázata - - derül ki egy friss iparági jelentésből, amely szerint  a még meg nem valósult beruházásokat komolyan fenyegeti a kínai és amerikai támogatási politika. Magyarország mellett Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban a legnagyobb a veszélyeztetett akkumulátorcellás kapacitások aránya. Az Európai Uniónak lépnie kell a támogatási politika felpörgetésével, vagy komoly bedőlések jöhetnek.

A hazai akkumulátorgyártás nemcsak a globális kereskedelem viszonylatában tölt be egyre fontosabb szerepet az utóbbi években, hanem a magyar exporton belül is egyre magasabb a részaránya. Míg 1995-ben a teljes hazai export 0,16 százalékát tette ki az akkumulátorok kereskedelme, 2021-ben már az 3,04 százalékot is meghaladta. Az Orbán Viktor vezette kabinet pedig a beruházási politika...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés