Portfolio signature

Januárban láthattuk az infláció csúcsát, de okozhat még meglepetést az áremelkedés

Portfolio
A januári 25,7 százalékos infláció majdnem 27 éves csúcsot jelentett, azonban azzal tetőzhetett az áremelkedés – vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők. Februárra már kivétel nélkül alacsonyabb értéket várnak a szakértők, azonban egy ideig még magasan ragadhat az infláció, csak az év második felében várható érdemi csökkenés, de a 10 százalék alatti év végi ráta így sem kerül majd veszélybe.

Láthattuk a csúcsot

Januárban 25,7 százalékra emelkedett az infláció Magyarországon, amire 1996 óta, vagyis majdnem 27 éve nem volt példa. A kimagasló áremelkedés továbbra is elsősorban a háztartási energia és az élelmiszerek átlagon felüli áremelkedésének volt köszönhető, emellett az üzemanyagok árstopjának decemberi eltörlése okozott még áthúzódó hatást.

Ugyanakkor voltak aggasztó jelek is az év elején, ide sorolható a szolgáltatások vártnál erőteljesebb drágulása, a szokásos átárazódás elsősorban ott érvényesülhetett. Kérdés, hogy ezek a tendenciák folytatódnak-e, illetve mi mozgathatja a fogyasztói árakat a következő időszakban.

A Portfolio által megkérdezett elemzők kivétel nélkül arra számítanak, hogy a szerda reggel megjelenő februári adat már alacsonyabb lesz, vagyis

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés