Portfolio signature

Kellemetlen meglepetés érkezett a magyar iparból

Portfolio
Váratlanul gyengén kezdte az évet a hazai ipar. Januárban a termelés volumene (szezonálisan igazítva) 5,1%-kal elmaradt a decemberitől. Az egy évvel korábbi teljesítményhez képest 3,2%-os a visszaesés.

A januári ipari teljesítmény alig nagyobb, mint a koronavírus-válság előtti csúcs, és az ősztől figyelve a tendenciát, kifejezetten esést láthatunk. Az év eleji visszaesés azért is kellemetlen, mert korrigálja a decemberi biztató felpattanást, ami így már inkább egyszeri ugrásnak látszik a csökkenő hónapok között.

Az ipar gyenge évkezdete azért is jelent meglepetést, mert tavaly alapvetően úgy tűnt, hogy a szektort alig érintik az orosz-ukrán háború közvetlen hatásai, és az európai gazdaság lassulását is át tudja vészelni, mivel a jelentős mennyiségű feldolgozóipari beruházás, kapacitásbővítés alaposan megdobja a termelési volument. Az akkumulátorgyártás például száguld, egyre nagyobb arányát adja a teljes áruexportnak.

A fentiek miatt azt sejtjük, hogy az október óta megfigyelt esés csúnyább képet mutat a reálisnál, talán egyedi gyárleállások, üzemszünetek is hozzájárulhattak a teljesítménycsökkenéshez. Erről valamivel biztosabbat majd akkor tudunk mondani, ha a jövő héten látjuk a januári részletes ipari adatokat, ahol már az ágazati bontás is elérhető lesz.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés