MicrosoftTeams-image (260)
Gazdaság

Újabb kemény beszédet tartott Matolcsy György a parlamentben: negatív gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány

Portfolio
Matolcsy György, az MNB elnöke az Országgyűlésben tartott beszédében elmondta, hogy a kormánynak az előző 10 évvel ellentétben ezúttal nincs célja a következő 10 évre, és Orbán Viktor miniszterelnöknek - aki magánbeszélgetés során osztotta meg ezt a gondolatát Matolcsyval - nincs igaza abban, hogy a teljesítményt nem kell mérni - mondta a jegybankelnök. Emellett Matolcsy kritizálta az árstopokat, a költségvetési hiány elengedését, és felhívta a figyelmet rá, hogy több ország is lehagyott minket fejlettségben.

Matolcsy György jegybankelnök az Országgyűlésben tartott beszédet ma reggel a Magyar Nemzeti Bank beszámolójának apropójaként, és a beszédben különösen sok kritikát fogalmazott meg a kormánnyal szemben.

2022 második felére Magyarország három csapdába sétált be

- jelezte Matolcsy György.

A jegybankelnök beszélt a költségvetési folyamatokról, szerinte a 3,9%-os idei költségvetési hiánycél inflációt fog gerjeszteni, és arra kérte a kormányt, hogy segítse a jegybankot az infláció elleni harcban. Szerinte a kamatkiadások jövőre a GDP 4,6%-ára nőnek, amit a jegybankelnök csapdahelyzetnek nevezett.

Beszélt arról a pénzügyi csapdahelyzetről, ami a külföldi működőtőke beáramlásokkal kapcsolatos. A külföldi működőtőke báramlás csapdáját így foglalta össze: "jó a fejlett technológia behozatala, jó ha új modern technológiát hoz be, na de ha ezt nem teszi és alacsony a hozzáadott értéke, például 18% az akkumulátor ágazatban akkor ez csapdaként működik". Vagyis Matolcsy György jegybankelnök is beszállt az elmúlt hetek és hónapok gazdaságpolitikai vitáját meghatározó témába, nevezetesen, hogy jó-e Magyarországnak, hogy ennyi akkumulátorgyár települ hazánkba.

Az élelmiszer-ársapkák rontották a helyzetet 3-4%-pontot adtak az inflációhoz, az élelmiszeripar termelékenysége pedig a második legalacsonyabb az EU-ban - mondta. Egy ország sikerét pedig a termelékenység határozza meg – emelte ki az MNB elnöke. Lehet hitelt felvenni egy ideig, amíg adnak, na de az már csapdaként működik. Lehet bevonni külső tőkét, kell is, megfelelő magas technológiával, de nem lehet arra építeni a felzárkózást.

Nagyon fájó az elmaradt oktatási, felsőoktatási reform, az egészségügyi ipar és szolgáltatások reformja, hiszen ezek a minőségi fordulat részei lehetnének - mondta.

Az MNB az elmúlt 6-7 évben rendszeresen publikálja azokat az elemzéseket, amellyel szeretnénk a kormányra hatni, hogy indítsa meg a reformokat, de ez nem történt meg – mondta. Matolcsy szerint

utolértek minket a 2010-es évek hibái.

A 2010-es évek fantasztikus eredményei mellett több hibát elkövettünk, ami utolért minket. A kormány hibás gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre, és már a háború, a szankciók, a Brüsszellel való csatározások előtt volt egy negatív gazdaságpolitikai fordulat. A költségvetési hiányt emelte ki, amit szerinte nem kellett volna elereszteni. A gazdaságpolitikai különbségekre rámutatva kijelentette, hogy a lengyel kormányzati munka jobb, mint a magyar.

Most kell tenni azért, hogy a 2030-ban élő utódaink ne azt kérdezzék, hogy hol tévedtünk, hol tévesztettünk utat - mondta.

Azt kell mondanunk, hogy 2021-ben tévesztettünk utat

- jegyezte meg az MNB elnöke, ez az útvesztés 2022-ben is fennmaradt, és egyelőre nem látszik, hogy ebben lenne változást. Szerinte ahhoz, hogy az utódok ne tegyenek fel kérdéseket, 10 következtetést kell levonnunk az előző évtized sikereiből és elszalasztott reformjaiból. (Ezt a 10 pontot végül idő hiányában nem sorolta fel, de a jegybanktól kikértük, amint megérkezik, erről is beszámolunk.)

A nagy műhibák közül a költségvetés elengedését és az ársapkák bevezetését nevezte meg. Szerinte fel kell tennünk a kérdést, hogy miért vagyunk az utolsó ötben az EU-ban. Lehagyott minket Portugália, Lengyelország, Románia nagyon közel van hozzánk, Horvátország pedig ki fog lőni.

Az egyik fontos tanulság, hogy a múlt hibái akár 10 évre is visszavethetnek minket. Világos cél kell: korábban volt világos, mérhető cél a gazdaságpolitika előtt, szerinte ez nincs. Matolcsy elmondta, hogy a miniszterelnök egy beszélgetés során azt mondta neki, hogy „ha mérek, veszítek”, de Matolcsy szerint ez nem igaz. „Aki nem mér, már veszített” – mondta Matolcsy, aki szerint a választás is egyfajta mérés, amelyen a miniszterelnök nyert.

Matolcsy szerint a múlt hibái megismétlődhetnek, és szerinte a válságokat ki kell használni, de ezeket a lehetőségeket elszalasztottuk. Végül beszélt arról is, hogy miért fogalmaz meg kritikát a kormánnyal szemben:

Sértődött a jegybankelnök? Frusztrált? Összeveszett a miniszterelnökkel? Nem, isten őrizz! Elvi ellentét van a jegybank és a kormány között

- mondta Matolcsy, aki hozzátette: a Magyar Nemzeti Banknak kötelessége az inflációellenes küzdelem, és ehhez várja a jegybank a kormány segítségét. 

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

radiátor, rezsicsökkentés, rezsi, gázszámla, távfűtés, fűtés,
lőszer
doktor orvos háziorvos rendel
Szijjarto Peter Paks II
waberers

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Ez is érdekelhet
radiátor, rezsicsökkentés, rezsi, gázszámla, távfűtés, fűtés,