Előfizetői tartalom

Íme a négynapos munkahét legmeglepőbb előnyei

Portfolio
Évtizedek óta hallhatjuk, hogy okosabban dolgozzunk, és ne keményebben, de mi lenne akkor, ha egyszerűen csak kevesebb dolgoznánk? Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a világban a négy napos munkahét. Nemrég egy, a 4 Day Week Global nevű nonprofit szervezet által koordinált 2022-es kísérletsorozat keretein belül világszerte kipróbálták a négynapos munkahetet: a kísérletben ír, amerikai, ausztrál, és új-zélandi munkáltatók vettek részt, és igencsak meglepő eredmények születtek, amelyekről a Világgazdasági Fórum is beszámolt.

Megnövekedett produktivitás

A kísérlet során a négynapos munkahét gyakorlatban azt jelentette, hogy az emberek kevesebb idő alatt végzik el ugyanazt a munkamennyiséget, amelyet az ötnapos munkahét során végeznének.

A rövidebb munkahéttel szélesebb körben először a Microsoft kezdett el foglalkozni Japánban még 2019-ben, azelőtt, hogy a világjárvány kitörését követően elindult volna a home office térhódítása. A kapott eredmények pedig igencsak pozitívak voltak, miután átlagosan 40 százalékkal nőtt a dolgozók produktivitása.

Hasonló eredmények születtek a 2022-es globális kísérletekből is: amikor megkérték a munkáltatókat, hogy értékeljék a kísérlet során javuló termelékenységet egy olyan skálán, ahol az 1-es a negatív, a 10-es pedig a nagyon pozitív értéket jelentette, a munkáltatók átlagosan 7,7-es értékelést adtak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés