építőipar építkezés
Gazdaság

Pocsékul kezdte az évet a magyar gazdaság

Portfolio
Januárban az építőipari termelés volumene (szezonálisan igazítva) 5%-kal elmaradt a decemberitől - jelentette ma a KSH. Ezzel a kiskereskedelem és az ipar után még egy ágazat számolt be érdemi év eleji visszaeséséről, növelve annak a valószínűségét, hogy az első negyedévben is recesszióban marad a magyar gazdaság.

Az építőipar teljesítménye több hónapja már csak stagnálást mutat, az év eleji visszaeséssel tovább erősödött ez a trend. Az ágazat teljesítménye meglehetősen stabilan alulmúlja a koronavírus-válság előtti csúcsot.

A KSH a gyenge adathoz nem fűzött érdemi információt, a részadatokból az derül ki, hogy az épületek építése esett vissza nagyobb mértékben.

A január eddig igen gyenge számokat szállított a magyar gazdaságról. Csökkent az ipari termelés, és a kiskereskedelmi forgalom (elsősorban az üzemanyag-kereslet visszaesése miatt) a lakossági fogyasztás pangásáról árulkodik. Ezt a gyenge összképet egészítette ki a mai építőipari adat. Az ágazat gyengélkedése annyiban kevésbé fájdalmas, mint a korábbi hírek, hogy az építőipar súlya kicsi a gazdaságban, ezen belül pedig a téli hónapok különösen alacsony súlyúak.

Ugyanakkor a rendelési mutatók azt sejtetik, hogy a lejtmenet kitarthat még egy darabig. A januárban megkötött új szerződések volumene 28,0, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 36,2%-kal esett vissza a 2022. januári, magas bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 18,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 29,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A gyenge keresletre utaló számokat valamelyest menti a tavaly januári magas bázis, ám a december-januári rendelések mindig fontosak az ágazat számára, hiszen ilyenkor intenzívebben pörögnek ki a régi szerződések, illetve születnek újak. Az "egyéb építmények" körben megfigyelhet keresletvisszaesés elsősorban az állami fogyókúrára vezethető vissza: a választási év durva kiköltekezése kiigazításra kényszeríti a költségvetést, ezért sok beruházást halasztott, törölt a kormány. A bizonytalanságot növeli az uniós fejlesztési források akadozása is.

A hitelérzékeny ágazat helyzetét a magas kamatok is sújtják, ezért a 2023-as év akár visszaesést is hozhat az építőipar számára.

 Címlapkép: Getty Images

europai-unio-euro-europai-gazdasag
mesterséges intelligencia AI
Bundestag
Z betű
tőzsde
Tematikus PR cikk
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
Bundestag