dollar
Gazdaság

Itt a bizonyíték: brutális nagy volt a segítség, amelyet a Fed a bankrendszernek nyújtott ezen a héten

Portfolio
Három nap alatt több mint 300 milliárddal nőtt az amerikai Fed mérlegfőösszege úgy, hogy közben a mennyiségi szigorítás keretében folyamatosan építi azt le. A látványos növekedés arra utal, hogy a bankrendszernek nyújtott segítség mértéke kifejezetten komoly összeget tesz ki.

Négy hónap alatt adott el annyi eszközt a mérlegéből a Fed, amennyivel három nap alatt az amerikai bankoknak nyújtott segítséggel ismét növelte a mérlegfőösszeget - derül ki az amerikai jegybank statisztikáiból.

A március 15-én közölt statisztikák szerint a Fed mérlegében 8639 ezermilliárd összegben állnak eszközök, egy héttel ezelőtt ez még csak 8342 ezermilliárd volt. A 300 milliárdos emelkedés egyértelműen a bankoknak nyújtott segítségnek tudható be, a jegybank ugyanis mennyiségi szigorítást folytat már több hónapja. A március 15-én közölt mérlegadatok a november közepi szintnek felelnek meg.

A jegybank tavaly júniusban kezdte a mérleg szűkítését, és a jelenlegi tempó szerint havonta 95 milliárd dollár értékben mérséklik a mérlegfőösszeget. Azaz a múlt hétvégétől szerdáig bekövetkezett emelkedés több mint három havi mennyiségi szigorítást tett semmissé a Fed mérlege szempontjából.

A mérlegfőösszeg növekedése annak tudható be, hogy a jegybank likviditást nyújtott a bajba került amerikai bankoknak, és vállalta azt is, hogy az általuk felhalmozott, a kamatemelések miatt leértékelődött kötvényeket névértéken veszi figyelembe fedezetként. Fontos elmondani, hogy ez nem jelenti a mennyiségi szigorítás leállítását, azt egyelőre tovább folytatja a jegybank.

A Fed adatai szerdáig bezárólag mutatják a mérleget,azóta tovább nőhetett a mérlegfőösszeg. Az emelkedés jelentős, 2020 márciusa - a vészhelyzeti eszközvásárlás elindítása óta - nem volt ekkora heti emelkedés. A hosszú távú trendet nézve ugyanakkor ez a növekedés még nem jelentős.

A Silicon Valley Bank és a Signature múlt hét végi csődje aggodalmakat ébresztett a bankrendszer stabilitásával szemben. A piacon kialakult egyfajta várakozás arról, hogy a Fed lassítani fog a kamatemelési tempón, de a jegybanktól egyelőre nem kaptunk jelzést erre vonatkozóan (már érvényben van a nyilatkozatstop a jövő heti kamatdöntő ülés előtt).

A Fed jövő szerdán tart kamatdöntő ülést, ami rendkívül fontos lesz a bankcsődök után, megtudhatjuk belőle ugyanis, hogy a jegybank hogy látja a bankrendszer helyzetét, és milyen kamatpályával terveznek. Az EKB tegnap 50 bázisponttal emelte az irányadó kamatot, és kifejezetten nyugodt volt a bankrendszer helyzete miatt, de mint azt bemutattuk, Európában merőben más a helyzet, mint az USA-ban.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1473748773