Előfizetői tartalom

Napelem-boom Magyarországon: rekordév jöhet, de komoly fejlesztések kellenek

Felgyorsult a magyarországi háztartási méretű napelemes rendszerek (HMKE-k) összesített beépített teljesítőképességének növekedése 2023 első hónapjaiban, ami nagy valószínűséggel a rezsicsökkentés csökkentéséről, valamint a hálózati visszatáplálás átmeneti felfüggesztéséről szóló tavalyi kormányzati bejelentések után megugrott telepítési igénnyel függ össze. A napelemparkok összesített beépített teljesítőképessége is remekül alakul eközben, a talán itt is várható rekordok azonban rendszerint alaposan tesztelik a villamosenergia-rendszer rugalmasságát, felhívva a figyelmet arra, hogy az időjárásfüggő megújulók felfutásával párhuzamosan szükség van a rugalmassági képesség fejlesztésére is.

Rekord év lehet az idei

Február végéig 1632 megawattra (MW) nőtt a Magyarországon telepített háztartási méretű (HMKE) naperőművek beépített teljesítőképessége a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint az elosztóhálózat-üzemeltető társaságok Mavir által közölt adatai alapján.

Miután az ezt megelőző legutóbbi adatok a 2022. év végi (1481 MW), illetve a 2023. január eljesei (1531 MW) állapotot tükrözik, ezért nem megállapítható, hogy idén hálózatra kapcsolt, értelmezéstől függően összesen 101-151 MW új fotovoltaikus (pv) kapacitásból mennyi települt januárban, és mennyi februárban (a januári új telepítésekre vonatkozó számok nem jelentek meg a múlt hónapban, és ilyen bontásban az új statisztika sem tartalmazza az adatokat).

Április 25-én jön a legújabb fenntarthatósági rendezvényünk. A Sustainable TECH konferencián a technológia és a klímasemlegesség közös útjával foglalkozunk a legkülönfélébb aspektusokban.

Mindenesetre ha csak a január elejétől idén létrejött 101 MW új napelemes HMKE-kapacitással számolunk, az is a korábbi telepítési tempó érdemi gyorsulását jelenti: 2022 utolsó negyedévében összességében 92 MW-tal nőtt a HMKE-kapacitás. Ennek tartós fennmaradása esetén

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés