Előfizetői tartalom

Mit gondol a Fed az amerikai bankcsődökről? Hamarosan megszólal a jegybank

Portfolio
A hét legfontosabb eseménye egyértelműen a Fed kamatdöntő ülése lesz, főleg úgy, hogy az utóbbi napokban az amerikai bankrendszer problémái új feladat elé állították a jegybankot. A fő kérdés az lesz, hogy a pénzügyi stabilitási kockázatok hogyan befolyásolják majd a Nyíltpiaci Bizottság döntését, illetve hogyan kommentálja ezeket a nehézségeket a Fed. Itthon a külföldi hírek mellett az állampapírpiaci fejleményekre és a friss munkanélküliségi adatra lehet érdemes figyelni, illetve kiderülnek a hatalmas februári költségvetési hiány okai is.  

A héten itthon nem sok említésre méltó esemény lesz, hétfőn olyannyira, hogy semmit nem tudunk feljegyezni a naptárban. Hajnalban a kínai jegybank (Peoples Bank of China) már döntött a kamatokról, emellett jön a német termelői árak friss statisztikája és az Eurostat külkereskedelmi adata.  

2023. március 20-26. makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 21 kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 23 csütörtök 11:00 PM Részletes áht beszámoló febr.
március 23 csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
március 24 péntek 8:30 KSH Foglalkoztatás, munkanélküliség febr.
Nemzetközi makrogazdaság
március 20 hétfő 2:15 Kína Kamatdöntés  
március 20 hétfő 8:00 Németo. Termelői árak febr. 
március 20 hétfő 11:00 EU Külkereskedelem jan.
március 21 kedd 11:00 Németo. ZEW index márc.
március 22 szerda 8:00 UK Infláció febr. 
március 22 szerda 19:00 USA Fed kamatdöntés  
március 22 szerda 19:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
március 23 csütörtök   EU EU-csúcs  
március 23 csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
március 24 péntek   EU EU-csúcs  
március 24 péntek 8:00 UK Kiskereskedelem febr. 
március 24 péntek 9:15 Franciao. Előzetes beszerzési menedzserindex márc.
március 24 péntek 9:30 Németo. Előzetes beszerzési menedzserindex márc.
március 24 péntek 10:00 EU Előzetes beszerzési menedzserindex márc.
március 24 péntek 13:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése febr. 
március 24 péntek 14:45 USA Előzetes beszerzési menedzserindex márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés          

Kedden a szokásos három hónapos dkj-aukcióra figyelünk majd itthon, az utóbbi hetekben volt több sikertelen kincstárjegy-értékesítés is, majd az utolsó aukciókon már arra utalt a kereslet, hogy kezd helyreállni a piac. Németországban a ZEW gazdasági hangulatindex friss adata jelenik meg.  

Itthon még szerdán sem fogjuk lerágni a körmünket, viszont jön a hét legfontosabb eseménye, a Fed kamatdöntése. Arra mindenképpen érdemes lesz figyelni itthon majd csak a hétvégén állítjuk át az órákat, ezért magyar idő szerint minden egy órával előbbre csúszik Amerikában, akárcsak a múlt héten. Vagyis a szokás szerint este nyolckor érkező kamatdöntés most hétkor lesz, majd fél nyolctól sajtótájékoztatót tart Jerome Powell jegybankelnök. A legfontosabb kérdés az lesz, hogyan értékeli a Fed az utóbbi napok amerikai bankcsődjeit, ez megjelenik-e a kamatdöntésben is. Az szinte biztos, hogy a tájékoztatón kap majd erre vonatkozó kérdéseket Powell.  

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés