Előfizetői tartalom

Történelmi rekordot hoztak össze Magyarországon a naperőművek és Paks

Különleges hétvégén van túl a magyar villamosenergia-rendszer, miután március 18-án szombaton ismét megdőlt a napenergia-termelési csúcs. Ami talán ennél is érdekesebb, hogy nagyrészt a naperőműveknek és Paksnak köszönhetően a karbonmentes források termelése már több órán át meghaladta az ország áramigényét, valamint egy jókora új napi áramexport-rekord is született.

Új rekordok

A sorozatosan születő újabb és újabb napenergia-termelési rekordoknak önmagukban talán már nincs is túlságosan nagy hírértéke, nem úgy az ebből következő egyéb fejleményeknek. Lássuk, mi is történt pontosan múlt szombaton a magyar villamosenergia-rendszerben:

  • A nagy (50 kW feletti) naperőművek termelése egy negyedórás időszakban 2365 MW-ra emelkedett március 18-án déli 12 óra előtt nem sokkal (a végleges, nettó elszámolási mérése alapján), megdöntve az egy nappal korábban felállított 2343 MW-os rekordot. Idén ez már az ötödik új rekord február 10. óta.
  • Ugyanebben az időszakban a tiszta, karbonmentesen termelő erőművek termelése már meghaladta az ország teljes áramfogyasztásának 100 százalékát.
  • Nagyrészt ennek, illetve az alacsony hazai áramigénynek köszönhetően Magyarország villamosenergia-exportja több mint egy órán át meghaladta az 1500 MW-ot, ami minimum másfél évtizedes rekord a Mavir honlapján elmúlt 15 évre vonatkozóan elérhető részletes adatok szerint.

Az elmúlt időszakban gyorsan növekvő magyar naperőmű-kapacitás sorra dönti a termelési rekordokat, és várhatóan a következő hetekben, hónapokban folytatódik a trend.

mavir1
Forrás: Mavir

A napelemparkok és Paks

Abban, hogy az új csúcsok a mostani időszakban ilyen sűrűn követik egymást, szezonális tényezők is szerepet játszanak, nevezetesen a besugárzási értékek emelkedése. Ezért - bár az új termelési csúcsot csak egy negyedórás időszakban tudták elérni és fenntartani a napelemparkok -, az áramigény kielégítéséhez való hozzájárulásuk a napsütéses időben egész nap erőteljes volt, és délelőtt fél 10-től megközelítőleg 5 órán át meghaladta a Paksi Atomerőmű 1940 MW körüli termelését is. Ezzel együtt a technológia jellegéből adódóan termelésük a nap többi részében - és így egészében is - jócskán elmaradt a nukleáris blokkokétól, reggel 6 óra előtt és este 6 óra után pedig elhanyagolható volt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés