Előfizetői tartalom

Hamar beindulhat a dominóhatás a magyar gazdaságban, hiába az energiapiaci változás

A régióban az infláció letörésében komoly támaszt nyújt az energiaárak 80 százalékos csökkenése a tavaly nyári csúcspont óta, így a magyar gazdasági kilátások is javultak. Azonban egy újabb drágulás az energiapiacokon magával ránthatja a régiós gazdaságokat, miközben az uniós források hiánya egyre égetőbbé válik. A cseh és a lengyel gazdasági kilátásokkal összevetve is több a lefele mutató kockázat Magyarországon - írják a Schroders szakértői, akik szerint elég valószínű, hogy valamelyik kockázat bekövetkezik és lerántja a magyar gazdaságot.

A földgáz ára a 2022. augusztus végi csúcspont óta elképesztő mértékben, közel 90 százalékkal csökkent a TTF holland gáztőzsdén. Mindez a közép-európai feltörekvő piacok, Lengyelország, Magyarország és a Csehország (CE3) számára nagy megkönnyebbülést jelent. A földgázár csúcsra járatása óta a CE3 piacai átlagosan 20 százalékkal, Lengyelország esetében pedig...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés