Előfizetői tartalom

Minek köszönhetjük, hogy túléltük az energiaválságot?

Portfolio
Oroszország ukrajnai inváziója és az energiaárak ugrásszerű növekedése következtében az Európai Unió földgázkereslete 2022-ben 55 milliárd köbméterrel, azaz 13 százalékkal csökkent a 2021-es fogyasztáshoz viszonyítva, ilyen meredek visszaesésre még soha nem volt példa ezelőtt - csak hogy kontextusba helyezzük, a csökkenés több mint 40 millió háztartás ellátásához szükséges gázmennyiségnek felel meg. Mik voltak az alacsonyabb kereslet fő mozgatórugói? A Nemzetközi Energiaügynökség szakértői a legújabb elemzésükben azt értékelik, hogy az energiaszerkezetben bekövetkezett változások, a gazdasági tevékenység, az időjárás, a viselkedésbeli változások és egyéb tényezők hogyan és milyen mértékben voltak felelősek a földgázfogyasztás drámai változásáért.

Bezuhant a fogyasztás

Az enyhébb téli hőmérséklet minden bizonnyal jelentős szerepet játszott a földgázkereslet kedvező alakulásában, azt viszont fontos megjegyezni, hogy nem minden időjárási hatás csökkentette a gázfelhasználást: Dél-Európában az alacsony csapadékmennyiség nagyon rossz évet eredményezett a vízenergia számára, ennek köszönhetően pedig növelte a gáztüzelésű erűművek igénybevételét. Emellett a szakpolitikai változások alapvető fontosságúak voltak az IEA elemzői szerint, különösen a szél- és napenergia-kapacitás rekordmértékű bővítését emelik ki a szakértők. A megugró energiaárak szintén jelentős szerepet játszottak a kereslet csökkenésében, különösen a gázintenzív ipari ágazatokban, az azonban továbbra sem világos, hogy ezek milyen mértékben vezettek tartós keresletcsökkenéshez.

Összességében tehát elmondható, hogy

valósággal bezuhant az Európai Unió földgázkereslete 2022-ben,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés