Előfizetői tartalom

Azok nyertek, akik nem fixálták magas áron a rezsit

A megugró rezsiárak mellett a gyorsan változó forintárfolyam volt az, amely a legtöbb fejtörést okozta a hazai szállodák vezetőinek. Az idei év első pár hónapja alapján azok a szállodák jártak rosszabbul, akik fix áron szerződtek le a gáz- és áramszolgáltatókkal, mert nekik magasan ragadtak a költségeik, a havi ingadozás alapján fizetők viszont a tetőpontokhoz képest csökkenő rezsiárakat tapasztaltak. Mindeközben az elmúlt hónapokban sok cégvezetőnek többször kellett átterveznie a költségvetést, attól függően, hogy épp 400 forint fölött vagy épp 375-380 forint környékén volt az euró. A fenti bizonytalanságok mellett a tavaly év végi negatív várakozásokhoz képest elfogadható első negyedéven vannak túl a magyar szállodák, a vártnál kisebb volt a megtorpanás a vendégek számában. A költségemelkedések miatt jelentősen nőttek az árak is: szálláshelytípusoktól függően 23 és 45 százalék közötti a drágulás mértéke. Ezekről a témákról, illetve az energiabeszerzés tágabb kihívásairól is szó lesz a Portfolio áprilius 18-i Vállalati Energiabeszerzés című konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

Elmaradt a nagy visszaesés

„Ha tavaly ősz végére visszaemlékszünk, amikor az energiaárak megugrása miatt bezáró szállodákról, a magas infláció miatt pedig tartalékoló, elmaradozó vendégekről beszélgettünk, ahhoz képest elég jó első negyedévet zárt a szállodaipar Magyarországon” – értékelte a helyzetet Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Saját bevallása szerint a megugró energiaköltségek mellett nagyon tartottak attól, hogy a 20 százalék körüli infláció miatt a vendégek száma is visszaesik.

Ehhez képest azt érzékeltük, hogy a bevételek jól alakultak, nincs okunk panaszra. Nagy spórolásba pedig a vendégek nem kezdtek

– részletezte az eddigi piaci fejleményeket Flesch Tamás.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés