Előfizetői tartalom

Fel van adva a lecke az EKB-nak: meglepően rossz inflációs adat érkezett

Portfolio
Noha az éves inflációs mutatóban jelentős csökkenést látunk az eurózónában márciusban, a havi bázison mért maginfláció jelentős gyorsulást mutat. A főmutató éves csökkenése a magas bázis és a kínálati problémák visszaszorulása miatt várható volt, de a maginfláció gyorsulása kifejezetten aggasztó. A ma közölt adatok indokolnának újabb szigorítást az EKB részéről, a jegybanknak viszont tekintettel kell lennie a bankrendszer nehézségeire is.

Éves szinten 6,9% volt az infláció az eurózónában márciusban, ami jelentős mérséklődést jelent a februári 8,5% után. Az éves infláció csökkenése a tavaly márciusi magas bázis miatt várható volt, az elemzők még kissé alá is becsülték az éves infláció csökkenését, a Reuters konszenzusa 7,1% volt. Ez önmagában jó hír, de a maginflációra pillantva hamar kiderül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés