FONTOS Katasztrofális következményekkel járhat a Nova Kahovka-i gát felrobbanása – Kinek állt érdekében ez a támadás?
 
Előfizetői tartalom

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bérköltség az Európai Unióban

Portfolio
Magyarországon kifejezetten olcsó termelni, az egy munkaórára jutó bérköltség 10,7 euró, ennél csak a román és a bolgár bérköltségszint alacsonyabb - derül ki az Eurostat héten megjelent adataiból.

Az átlagos óránkénti munkaerőköltségek jelentős eltéréseket mutatnak az uniós országok között: a legalacsonyabb munkaerőköltséget Bulgáriában (8,2 euró), Romániában (9,5 euró) és Magyarországon (10,7 euró), a legmagasabbat pedig Luxemburgban (50,7 euró), Dániában (46,8 euró) és Belgiumban (43,5 euró) regisztrálták.

lab cost
Az Eurostat "teljes gazdaságot" jelöl meg megfigyelési körnek, de valójában a kis súlyú mezőgazdaság, illetve a költségvetési szektor dolgozóinak adatait nem tartalmazza.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a mutató nem az életszínvonal vagy a jövedelmi viszonyok mérésére szolgál, inkább egyfajta pillanatnyi költségalapú versenyképességet tükröz (bár megszorításokat itt is érdemes tenni). A mutató tartalmazza a bérek adóvonzatát is, és azt fejezi ki, hogy egy munkáltatónak mennyibe kerül az alkalmazott foglalkoztatása. Egyik oldalról ez azt mutatja, hogy mennyire kell termelékenynek lennie a vállalkozásnak a bérköltség kigazdálkodásához egy-egy országban, a másik oldalról (feltételezve, hogy a bérköltség a közgazdaságilag indokolt szinten van), megmutatja, hogy mekkora bérköltséget képes kigazdálkodni az ország - ilyen felfogásban pedig a mutató valóban utalhat az általános fejlettségre.

Ezt támasztja alá, hogy az egy főre jutó, euróban számolt GDP tekintetében nagyon hasonló a magyar pozíció: a bolgár és a román mutató kisebb a miénknél, a horvátok és lengyelek viszont gyakorlatilag utolértek minket:

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái