Előfizetői tartalom

Súlyos dologra figyelmeztetnek az elemzők: a kapzsiság miatt szenved Európa magas inflációtól

Portfolio
Már vége annak az időszaknak, amikor Európában a kínálati tényezők hajtották fel az inflációt: ma már a vállalatok profitéhsége az, ami miatt az árak leginkább nőnek – hívja fel a figyelmet elemzésében az ING Bank, aki több mutatót is hoz ennek igazolására. Szerintük a „kapzsiság inflációja” abba az irányba mutat, hogy az Európai Központi Bank tovább fogja emelni a kamatokat, egészen nyárig.

Az elmúlt két év során sokunknak volt olyan gyanúja, hogy az áremelkedések nem csupán a magasabb energia- és nyersanyagárak következményei, hanem annak, hogy egyes termelők, beszállítók és szolgáltatók megemelték költségeiket: akár azért, hogy a koronavírus miatti zárlatok alatti veszteségeket pótolják, akár azért, hogy növeljék a pénzügyi tartalékokat az elkövetkező...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés