Előfizetői tartalom

Jelképes javítás a magyar ipartól, ez így is elég vérszegény

Portfolio
Februárban az előzetes adatok szerint az ipari termelés volumene 0,3%-kal meghaladta a januárit. A kis mértékű javulás nem sokat javít a szektor gyenge évkezdetén, a teljesítmény 4,6%-kal marad el az egy évvel korábbitól.

A januári jelentős, 5,1%-os havi esés után minimális korrekciónak mondható a 0,3%-os emelkedés. Ahogy az alábbi ábra mutatja, ősztől inkább lefelé tart a szektor termelése.

A lendületvesztésbe több tényező játszhat közre. Az energiaárak drasztikus emelkedése sok cég számára a régi gázév leteltével, tavaly ősztől lett igazán fájó. Az európai gazdaság lassulása, az infláció vásárlóerőt apasztó hatása az exportra termelő vállalatok keresleti viszonyait rontja. Az előzetes adatközléskor a KSH még nem ad közre ágazati bontást, így csak sejtéseink lehetnek, hogy mely ágazatok gyengélkednek. A statisztikai hivatal a közleményben annyit jelzett, hogy a legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, valamint nőtt a járműgyártás is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene. Ezek a megállapítások az éves változásra vonatkoznak, így sok újdonságot nem tartalmaznak. Azt tudjuk, hogy a januári, havi alapon kellemetlen meglepetést okozó visszaesésben a járműipar és az élelmiszeripar játszotték a főszerepet. Feltehetően ezekben az ágazatokban februárban megállt az esés, a járműipar esetében - ahol az átállások okoznak nagyobb termelési cikkcakkokat - még felpattanást is valószínűsítünk.  

ipar2

Az ipar gyenge évkezdete alapján arra következtethetünk, hogy az első negyedévben negatív lesz a hozzájárulása a GDP-növekedéshez, ezért növekszik annak az esélye, hogy 2022 második fél éve után az idei első negyedévben is recesszióban ragad a magyar gazdaság. A szektor teljesítménye ugyanakkor az európai kilátásokkal együtt javulhat, amennyiben az energiaárak nem kapnak újabb nagy sokkot, az infláció csökkenni tud, a gazdaságok újra erőre kaphatnak. Az elmúlt évek erőteljes feldolgozóipari kapacitásfejlesztései is arra utalnak, hogy a mostani visszaesés nem lesz tartós. Rövid távon ugyanakkor nyögvenyelős hónapokra számíthatunk. A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten megjelent Inflációs jelentésben jelezte: a kérdőíves felmérések alapján a feldolgozóipari vállalatok kapacitáskihasználtsága javult ugyan az elmúlt hónapokban, de még a historikus átlag alatt alakult, a következő hónapokra vonatkozó termelési várakozások pedig tovább romlottak és tartósan a historikus átlag alatti szinten alakultak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés