Előfizetői tartalom

Teljesen eltűnhetnek a magyarok Szlovákiából

Portfolio
A szlovákiai magyarság létszáma a 2021-es népszámlálás adatai szerint 420 ezer volt, ez 30 év alatt jelentős, 150 ezer fős csökkenést jelent. Ennek okait is elemzi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Területi Statisztika című tudományos folyóiratában megjelent egyik tanulmány. Az elemzés szerint a felvidéki magyarság népességfogyásának okai sokrétűek. Abban egyéb tényezők mellett szerepet játszik a magyarlakta területek gazdasági helyzete, a vegyes házasságban élő magyarok részarányának növekedése. Az asszimilációhoz emellett hozzájárul az is, hogy az elmúlt másfél évtizedben csaknem 50 magyar iskola szűnt meg Szlovákiában, illetve, hogy a köztereket az erős magyar többségű városokban és falvakban is a szlovák nyelv uralja.

A szlovákiai magyar közösség létszáma és területi mintázata a 2021. évi népszámlálás alapján – ez a címe annak a tanulmánynak, amely a Területi Statisztika márciusi számában jelent meg. A szerzők (Horbulák Zsolt, a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem oktatója és Demeter Gábor, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének kutatója)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés