Előfizetői tartalom

Elfogytak az emberek Európában, katasztrófa sújtotta területté válik az egészségügy?

Portfolio
Az üres álláshelyek aránya 2022 végén rekord szinten, közel 3 százalékon állt átlagosan az EU-ban. A szakemberhiány különösen az egészségügyet és az infokommunikációs (IKT) szektort sújtja – derül ki a szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós ügynökség, az Eurofound jelentéséből. Az egészségügyben a lakosság és a szektorban dolgozók elöregedése jelenti a nagy problémát. Az IKT-szektorban tapasztalható munkaerőhiányhoz nagyban hozzájárul az úgynevezett skills mismatch jelensége, amely az adott munkakörhöz szükséges szaktudás és az állásra jelentkezők tényleges készségei közötti eltérést írja le. Az európai gazdaság zöld és digitális átalakulási folyamatában ugyanis egyre több olyan új szaktudásra, készségekre van szükségük a cégeknek, amivel az oktatási, képzési rendszer nehezen tud lépést tartani.

A koronavírus-járvány utáni erőteljes munkaerőpiaci fellendülés, valamint a népesség elöregedésével járó demográfiai trendek tovább súlyosbították a munkaerőhiányt az EU-ban. 2022 harmadik negyedévében a betöltetlen álláshelyek aránya 2,9 százalék volt az EU-ban, ami alig maradt el 2022 második negyedében mért 3 százalékos rekord szinttől. A magyarországi adat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés