Előfizetői tartalom

Miért magasabb Magyarországon az infláció még a szomszéd országokhoz képest is?

Magyari Tünde
|
Bukur Tamás
|
Csíki Ottó
|
Molnár Gergely
|
Pop Rebeka-Anna
A világjárvány nehézségeiből alig felszusszanva, újabb kihívásokkal találták szembe magukat a jegybanki döntéshozók. A járvány alatti gazdaságélénkítő monetáris és fiskális intézkedések megnövelték a pénzbőséget, keresletet, az elmúlt periódusban pedig globális szinten beindult az áremelkedés. Bár globálisan, illetve regionálisan is hasonló okok mozgatják az inflációt, régiónkat tekintve számos különbség fedezhető fel az infláció lefutásában. A visegrádi országok, valamint Románia inflációs folyamatának lefutását összehasonlítva számos olyan szempont kiemelhető, mely ezen különbségeket eredményezte. Ebben a cikkben ezeket gyűjtöttük össze a folyamat jobb átláthatósága érdekében.

A vizsgált országok közül Szlovákia az egyetlen, mely az eurót használja fizetőeszközül, ezáltal benchmarkot képezhet a további vizsgált országok folyamatai számára. A visegrádi országok (V4) illetve Románia 2021 januári bázison számított fogyasztói árindex alakulását tekintve jól látható, hogy bár a magyarországi áremelkedés a régiós országokét meghaladva alakult...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái