Előfizetői tartalom

Újabb jelentős hiány lett az államháztartásban

Portfolio
Márciusban ismét jelentős, 564,6 milliárd forintos deficit keletkezett az államháztartás központi alrendszerében, így az első háromhavi együttes hiány 2090 milliárd forintra hízott, ami az egész éves hiánycél 61,5%-a. Egyik érték sem kiugró az elmúlt évekhez képest, és a Pénzügyminisztérium is hangsúlyozza a közleményében, hogy továbbra is tartani akarja az idénre kitűzött 3,9%-os GDP-arányos hiánycélt, de összességében az adatok rámutatnak arra, hogy az idei év is kihívásokkal teli a költségvetési politikában, főleg az egyre fájdalmasabban emelkedő kamatkiadások miatt, ami elszívja a költségvetési mozgásteret a többi tétel elől.

Márciusban közel 565 milliárd forintos lett az államháztartás központi alrendszerének hiánya, ami kisebb a tavalyi, az szja-visszatérítések miatti kiugró évnél (876 milliárd), és lényegében hasonló mértéket jelent, mint a 2020-as és 2021-es év márciusának adata. Az azt megelőző évekhez képest pedig nyilván továbbra is magas deficitről beszélhetünk. Az idei első háromhavi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés