Előfizetői tartalom

Kíméletlen lépés az olajkartelltől, az IEA szerint ez az infláció elleni harcot is veszélybe sodorja

Portfolio
A Nemzetközi Energiaügynökség kijelentette, hogy az OPEC néhány vezető tagjának meglepő termeléscsökkentését követően az olajpiac hamarosan a vártnál sokkal nagyobb hiány alakulhat ki. A párizsi székhelyű energiafelügyelet havi jelentése szerint a nyersolaj rendelkezésre állása és a helyreálló kereslet közötti rés az év harmadik negyedévére eléri a napi 2 millió hordót - írja a Wall Street Journal. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén kívüli olajtermelők nem tudják vagy nem akarják majd betölteni ezt a rést, ami azzal a veszéllyel jár, hogy a nyersolaj ára meredeken fog emelkedni, és az infláció éppen akkor fog begyorsulni, amikor a már elkezdőtött az áremelkedési ütem csökkenése.

A hónap elején Szaúd-Arábia és az OPEC néhány legnagyobb olajtermelője bejelentette, hogy napi közel 1,2 millió hordóval csökkenti az olajkitermelést, ami meglepte a piacot, mivel az elemzők azzal számoltak, hogy több olajra van szükség a visszatérő kínai kereslet kielégítéséhez és az árak emelkedésének megakadályozásához. Oroszország, amely az OPEC+ keretében szövetségben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés