Portfolio signature

Korai a megkönnyebbülés: csúnya meglepetést okozhat még az infláció

Meglepően nagyot esett az inflációs főmutató márciusban az Egyesült Államokban, az ipari termelői árak pedig egyenesen csökkentek. A piac örült az adatközlésnek, a dollár gyengült, a részvénypiacok emelkedtek a hírre. A maginflációs adatok viszont továbbra is aggasztóak, és figyelembe véve az egyéb indikátorokat (például a munkaerőpiacot), nagyon korai lenne még elhinni, hogy a Fed idén év végén már kamatcsökkentésbe kezdhet.

Esik az amerikai infláció, de csalóka az adat

Kedvező volt a héten a piaci hangulat, a fontos adatközléseket kitörő örömmel fogadta a piac. A héten tették közzé a márciusi inflációs számokat, a főmutató valóban jelentős esést mutatott. Az éves infláció 5%-ra mérséklődött márciusban az előző havi 6%-ról, ami az elemző várakozásokat is alulmúlta: a nagy előrejelzők mediánja 5,1-5,2% környékén volt.

Havi bázison még komolyabb volt a dezinfláció mértéke, 0,1%-kal nőttek az árak márciusban februárhoz képest. Ez már az alatt a szint alatt van, ami az éves 2%-os áremelkedéssel összhangban van, ez utóbbit tekinti a Fed célszintnek az inflációban. Januárról februárra még 0,4%-os volt a havi áremelkedés mértéke, tehát márciusban tényleg komoly volt a lassulás. Az adatközlés tehát alátámasztja az infláció meredek csökkenésére vonatkozó várakozást, messze van már a tavaly júniusi 9,1%-os infláció. Az inflációs helyzet pozitív olvasatát támogatta még a héten érkezett márciusi termelői árindex is, a nagykereskedelmi árak ugyanis havi bázison 0,5%-kal csökkentek.

elsőre örülnünk kéne az inflációs adatoknak, de ez még nagyon korai lenne.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés