Portfolio signature

A vártnál gyorsabban nőtt Kína

Portfolio
Az első negyedévben a kínai bruttó hazai termék (GDP) 4,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest - derült ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal kedden közzétett adataiból. Ez gyorsabb, mint az előző negyedévben mért 2,9%-os növekedés és felülmúlta az elemzők 4,0%-os bővülésre vonatkozó előrejelzéseit is.

A kínai gazdaság élénkülése egyértelműen a koronavírus-válság lecsengésével áll összefüggésben: az erőteljes korlátozásokkal (zéró-Covid stratégiával) védekező országban a járvány lecsengésével helyreállhatott a gazdaság szokásos rendje, az ipari gyárak működése, illetve különösen a belső piactól függő szolgáltató szektor működése is normalizálódott.

A Retuersnek nyilatkozó szakértő a GDP-adat kapcsán az erős fogyasztást emelte ki, ami a lakossági bizalom helyreállásának jele. "A gazdasági fellendülés jó úton halad, a fogyasztás a háztartások bizalmának javulásával erősödik" - mondta Zhiwei Zhang, a Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza. "Az erős márciusi exportnövekedés valószínűleg szintén hozzájárult a GDP növekedésének fellendítéséhez az első negyedévben".

A részletes adatokból kiderül, hogy a fogyasztás, a szolgáltatások és az infrastrukturális kiadások fellendültek, ugyanakkor a gyári termelés a gyenge globális növekedés miatt elmaradt, igaz, márciusban már az export is a vártánál jobban teljesített.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés