FONTOS Megtörtént Izrael ellencsapása Iránnal szemben, itt vannak a részletek
 
Előfizetői tartalom

Napelem-boom Magyarországon: az eddigi rekord eltörpül a mostani növekedés mellett

Története messze leggyorsabb ütemű bővülését érte el az idei első negyedévben a magyarországi naperőmű-kapacitás, köszönhetően annak, hogy a háztartási méretű napelemes rendszerek és a napelemparkok is rekord sebességgel szaporodnak. A január-márciusi időszakban közel annyival nőtt a fotovoltaikus erőművek beépített teljesítőképessége, mint a tavalyi rekordévben fél év alatt.

Itt a rekord

A háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek beépített teljesítőképessége március végére meghaladta az 1702 MW-ot, vagyis 171 MW-tal bővült a negyedév során. A mindeddig legjobbnak számító negyedéves eredményt 2021 második negyedévben érte el a piac 167 MW-os növekedéssel, a mostani eredmény tehát átadta a múltnak ezt a rekordot.

111

Az egy hónappal korábbihoz képest 70 MW-tal nőtt a napelemes HMKE-kapacitás, ami szintén kiemelkedő érték, de mivel ebben a szegmensben korábban kevésbé volt rendszeres az adatközlés, mint a nagyobb naperőművek esetében, ezért nem jelenthető ki, hogy a havi adat is rekordot jelöl. Március végén 193 248 darab háztartási napelemes rendszer működött az országban, miután számuk egy hónap alatt 7568-cal, a negyedév során pedig 23 861-gyel emelkedett az elosztói és energiahivatali adatok alapján.

222

A háztartási naperőművek állományának növekedését a rezsicsökkentés csökkentéséről szóló 2022 júliusi bejelentést, illetve az október 31. után benyújtott igények nyomán létesítendő HMKE-kre vonatkozó hálózati betáplálási stop kihirdetését követően benyújtott igények realizálódása hajtja. A telepítő cégek ennek köszönhetően 2023 nyaráig, nyár végéig rendelkeznek megbízásokkal, vagyis körülbelül eddig biztosítottnak látszik a kapacitás további bővülése is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés