Előfizetői tartalom

Ki hogyan birkózik meg az energiabeszerzési kihívásokkal? - Vallottak a vezetők

Portfolio
A vállalati energiafelhasználók az energiaárak további csökkenését várjak a következő időszakban, és a kapcsolódó költségek csökkentésére irányuló erőfeszítések továbbra is elsődlegesek számukra. Az energiakereskedők és tőzsdék szempontjából a fő tanulság az, hogy a piaci logikák teljesen átalakultak, az elmúlt közel 20 évben működő modellek nagy része lényegében használhatatlanná vált az energiakrízis körülményei közepette, és a kiszámíthatatlanság bizonyos mértékig velünk marad a jövőben is – hangzott el a Portfolio Vállalati Energiabeszerzés 2023 konferenciájának energiakereskedői- és felhasználói panelbeszélgetésében.

Az elmúlt húsz év modelljei szinte használhatatlanná váltak

A panelbeszélgetés előtt a teremben ülő hallgatóságot kérdezte Weinhardt Attila, a Portfolio vezető elemzője arról, hogy elégedettek voltak-e azzal, ahogyan az energiakereskedő partnereik a 2022-es energiaválságot kezelték? A válaszok szerint a szavazó résztvevők többsége (61%) kisebb súrlódások mentén újrakötötte a szerződéseket, de egyúttal nyitott a kereskedőváltásra, ha jobb konstrukciót tud kapni.

Mi jellemzően inkább adtunk ajánlatot az ügyfeleinknek, de a soha nem látott árszinteket hozó energiaválság elképesztően nehéz körülményeket teremtett, miközben lényeges jogszabályi változások is történtek.

Az árszinteket, a volatilitást és az ebből adódó kockázatot már nem lehetett hagyományosan kezelni, így az elmúlt közel 20 évben működő modellek nagy része használhatatlanná vált

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés