Előfizetői tartalom

Kemény kritikát mondtak a német cégek, de eszük ágában sincs itt hagyni Magyarországot

Portfolio
A tavalyinál rosszabbnak ítélik meg a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét és kilátásait a német cégek, ugyanakkor ez a romlás csak átmeneti lehet, a vállalkozások többsége továbbra is foglalkoztatásnövekedésre és újabb beruházásokra készül – hangzott el a Német-Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara (DUIHK) friss konjunktúra felmérésének bemutatásakor. A német vállalkozások egyre nagyobb problémának érzik a jogbiztonságot, a gazdaságpolitika kiszámíthatatlan döntéseit, és már kongatják a vészharangot a forint erősödése miatt is.

Romló gazdasági kilátások

A német vállalatok a magyar gazdaság kilátásait lényegesen kedvezőtlenebbnek ítélik, mint az elmúlt tíz évben bármikor – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Sávos András, a DUIHK elnöke. Ugyanakkor a foglalkoztatás és a beruházás területén továbbra is optimista a cégek többsége, még javult is a bővítést tervezők aránya tavalyhoz képest, ami arra utalhat, hogy

a gazdasági visszaesést átmenetinek tekintik.

A mostani felmérésben a cégek 13 százaléka ítélte jónak a magyar gazdaság helyzetét szemben az egy évvel ezelőtti 31 százalékkal – tette hozzá Dirk Wölfer, a kamara osztályvezetője. Ezzel párhuzamosan 18-ról 30 százalékra nőtt azok aránya, akik rossznak ítélik meg a gazdasági helyzetet. A jövőbeli várakozások kicsit javultak, de még mindig inkább pesszimisták a cégek. Ugyanakkor a saját vállalkozásuk kilátásait pozitívan ítélik meg.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés