jerome powell fed usa kamatemelés
Gazdaság

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: Jelenleg úgy látjuk, hogy nem lesz idén kamatcsökkentés

Portfolio
Az amerikai jegybank este 8-kor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatot a Fed. A közleményből egyelőre semmilyen érdemi információ nem derül ki a jegybank jövőbeli terveivel kapcsolatban. Jerome Powell elnök a sajtótájékoztatón az inflációs kockázatokat hangsúlyozta, ugyanakkor a júniusi döntésről még semmit nem tudott mondani, az addig beérkező adatokon múlik majd minden. Elmondta azt is, hogy a Fed nem számít recesszióra, és a jelenlegi előrejelzések szerint az év végén még nem várható kamatcsökkentés.

Véget ért az esemény - rövid összefoglaló

Íme a legfontosabb tudnivalók a mai ülésről:

  • A Fed 25 bázisponttal emelt, az irányadó kamatsáv 5-5,25%-ra nőtt. Ez 16 éves csúcs. A jegybank 2022 márciusa óta összesen 500 bázispontos emelést hajtott végre ezzel.
  • A döntést megfelelt a várakozásnak, a jegybank nem okozott meglepetést.
  • A közleményből kikerült, hogy további kamatemelések lehetnek szükségesek, azaz a Fed megnyitotta az utat a kamatemelések szüneteltetése előtt.
  • Jerome Powell ugyanakkor elmondta, hogy a döntést csak júniusban hozzák meg a beérkező adatok fényében, és hangsúlyozta az inflációs kockázatokat.
  • A jegybank jelenlegi előrejelzései szerint az év végén még nem lesz szükség kamatcsökkentésre - mondta Powell.
  • A jegybankelnök szerint nagyobb esély van arra, hogy elkerüli az USA a recessziót, mint arra, hogy az bekövetkezik.

Makrogazdasági és kamatokra vonatkozó előrejelzés (dot plot) most nem volt. A Fed következő kamatdöntő ülésére június 14-én kerül sor, akkor jönnek a frissített előrejelzések.

Holnap az Európai Központi Bank tart kamatdöntő ülést, a 14:15-kor kezdődő eseményről szintén élőben tudósítunk.

Címlapkép: Anna Moneymaker/Getty Images

Szóba került a mai ülésen, hogy ne emeljenek?

Powell a kérdésre válaszul elmondta, hogy a 25 bázispontos emelés nagyon erős támogatást élvezett, de voltak olyan döntéshozók, akik felvetették a kamatemelés leállítását - de nem elsősorban a mai ülésre vonatkozóan.

Ismét megkapta a kérdést, hogy a következő ülésen leállhatnak-e a kamatemeléssel, de ezúttal is azt mondta, hogy egyelőre nem tud erre érdemi választ adni, a júniusig beérkező adatokat fogják értékelni, és a döntést majd csak akkor hozzák meg.

A bankválság elején vagy végén vagyunk?

A fenti kérdésre válaszul Powell elmondta, hogy a jegybank szoros figyelemmel kíséri a bankok helyzetét, hogyan hat rájuk a kamatemelés, milyen likviditási helyzetünk van. Érdemi választ tehát nem kaptunk.

A bankválsággal kapcsolatban Powell elmondta, hogy már több mint 5 éve elnökli a Fedet, és el kell ismernie, hogy követtek el hibákat, és új dolgokat is tanultak.

Számíthatunk kamatvágásra?

A Bizottságnak van egy elképzelése, hogy az infláció csökkenni fog, de ez időbe telik. Ha beválik az ezzel kapcsolatos előrejelzésünk, akkor nem várható kamatcsökkentés idén - válaszolta meg a kérdést. Elmondta Powell azt is, hogy vannak másfajta előrejelzések, amely szerint szükséges lehet kamatcsökkentés az év végén, de a Fed jelenleg nem így számol.

Ez volt a mai esemény egyik legfontosabb üzenete,

Powell először nem is válaszolta meg, csak az újságírói visszakérdezésre.

A piac most azt árazza, hogy novemberben és decemberben 25 bázispontos kamatvágás mellett dönthet, a jegybankelnök most ezzel kissé mérsékelte ezeket a várakozásokat - ez látszik a dollár erősödésén és a piacok visszaesésén is. Hozzá kell tenni persze, hogy minden jelenlegi előrejelzést óriási bizonytalanság övez, és Powellnek most nem is nagyon volt lehetősége mást mondani, mert az verbális lazítással ért volna fel.

Powell szerint a gazdaság elkerüli a recessziót

A recesszió elkerülésének nagyobb esélye van, mint annak, hogy recesszió lesz

- mondta Powell. Arra alapozta ezt, hogy a munkaerőpiacon már látszanak az enyhülés nyomai, és úgy is le tud hűlni a munkapiac, hogy a munkanélküliség nem nő jelentős mértékben. "Ez korábban nem volt így" - ismerte el Powell, de szerinte a jelen helyzetben elérhető ez a kimenet. Emlékeztetett, hogy a bérek emelkedése elkezdett esni egy fenntarthatóbb szintre, ami szintén egy jó jel. Hozzátette: nem kijelenthető, hogy az áremelkedéseket a béremelkedések hajtják fel, több más tényező is áll az infláció mögött.

"Szigorúak vagyunk"

A monetáris politika jelenleg kifejezetten szigorú, hamarosan pozitívvá válik a reálkamat, év végén 2% is lehet a reálkamat, ha az infláció 3%-ra esik. A kamatemelés hatása már látszik a kamatintenzív szektorokban, és ha ehhez még hozzávesszük a bankrendszer önszigorítását és a mennyiségi szigorítást is, akkor azt lehet mondani, hogy a pénzügyi feltételek jelentősen szigorodtak - mondta Powell.

Azzal, hogy Powell év végére 2%-os reálkamatot prognosztizál, azt az üzenetet küldei, hogy a jegybanki kamat még év végén is 5%-on lesz, hiszen a jegybank év végére 3%-os éves inflációt vár. A piac most két kamatvágást áraz év végére, ezzel szembemegy a mostani jelzés - persze azt hozzá kell tenni, hogy az előrejelzéseket óriási bizonytalanság övezi.

Egy kérdésre válaszul Powell azt is elmondta, hogy a jegybank nem tervezi módosítani az inflációs célt, a Fed továbbra is a 2%-ot célozza meg.

A bankcsődöknek van hatása a monetáris politikára, de nem tudjuk, mekkora

Jelenleg nem lehetséges pontos becslést adni arra vonatkozóan, hogy a bankrendszer óvatosabb hitelessége milyen mértékű jegybanki szigorítással ér fel, de biztosan van ennek hatása - mondta. Powell elmondta, hogy

nem kell olyan magasra emelnünk a kamatot, mintha a bankcsődök nem történtek volna meg,

de a pontos hatást még nem lehet megmondani. Powell elmondta, hogy a bankrendszer potenciális önszigorítása bonyolultabbá tette a jegybank munkáját, hiszen még több bizonytalanságot hozott, és jelen helyzetben csak annyit lehet tenni, hogy ülésről ülésre fognak dönteni, figyelembe véve egy sor mutatót, köztük a hitelkihelyezés mutatóit is.

Ezzel Powell tovább árnyalta azt a várakozást, hogy a jegybank a következő ülésen leáll a kamatemelésekkel, és ismételten a jegybank adatvezérelt üzemmódját hangsúlyozta.

Hogyan kommentálja az adósságplafonnal kapcsolatos vitákat?

Az adósságplafonnal kapcsolatos vitákkal kapcsolatban Powell elmondta, hogy nem kívánja részletesen értékelni a fiskális politika hatáskörébe tartó döntéseket, és egyik politikai fél számára sem kíván tanácsot adni, de annyit el tud mondani, hogy az adósságplafon megemelése szükséges, hogy a kormány tudja finanszírozni a kiadásait, és ha ez nem sikerül, annak mélyreható következményei lesznek.

Senki ne gondolja, hogy a Fed meg tudja menteni a gazdaságot egy esetleges államcsőd következményeitől

- mondta.

Máris megkapta a kérdést, hogy a Fed ezután leáll-e az emelésekkel

Nem nagy meglepetés, hogy ez volt az első kérdés. Powell elmondta, hogy a közleményben már szándékosan nem szerepeltették, hogy további kamatemelést látnak szükségesnek, és a sajtótájékoztatón is felhívta a figyelmet ennek a változtatásnak a fontosságára.

Hozzátette azonban, hogy ez nem jelenti azt, hogy nem lesz több kamatemelés. A Fed értékelni fogja a beérkező adatokat, és majd a júniusi ülésen derül csak ki, hogy ez a mai volt-e az utolsó emelés - mondta.

Beszélt a várható döntésekről is, de nem mondott sok mindent

Powell még mindig az inflációs kockázatokról beszél. A jövőre vonatkozó intézkedéseket érintve csak annyit mondott, hogy a Fed értékelni fogja az eddig intézkedései hatásait, figyelni fogja a beérkező adatokat, és ha kell, akkor további lépéseket tesz, hogy elérjék az árstabilitást. A közleményhez képest ez egyértelműen szigorú üzenet.

Erősödik a dollár

Az inflációval kapcsolatos szigorú üzenetekre a dollár erősödésbe kezdett, gyakorlatilag már teljesen ledolgozta a döntés utáni gyengülését.

Szigorú hangot ütött meg Powell

Powell a sajtótájékoztatót ezután a szokásos fordulattal folytatta: elmondta, hogy a jegybank tisztában van vele, hogy a magas infláció milyen nehézségeket okoz a háztartásoknak, és a jegybank rendkívül elkötelezett az árstabilitás helyreállításában. Elmondta továbbá, hogy a magas infláció aláássa a jegybank másik célját, a teljes foglalkoztatottság elérését is.

A korábbi hónapokban a jegybank a közleményben is szerepeltette ezeket a fordulatokat, ezúttal ez már elmaradt.

Ezután a gazdasági helyzet értékelésével folytatta. Elmondta, hogy a munkaerőpiac még mindig túl erős. Bár van már jele némi enyhülésnek, de még mindig könnyen talál munkát, aki akar - mondta.

Az infláció továbbra is messze a cél fölött van, de az inflációs várakozások változatlanul megfelelő szinten vannak - mondta. Powell ezután 5 perc alatt harmadszor is elmondta, hogy a jegybank rendkívül elkötelezett az árstabilitás helyreállítása mellett.

A sajtótájékoztató hangvétele már most sokkal szigorúbb, mint a közlemény volt.

A bankrendszerrel kapcsolatos hírek értékelésével kezdi

Jerome Powell a bankrendszer helyzetének értékelésével kezdte a sajtótájékoztatót. Powell elmondta, hogy az amerikai bankrendszer erős, stabil. Felhívta emellett a figyelmet a jegybank által múlt héten ismertetett vizsgálat eredményére, és elmondta, hogy a Fed a bankrendszer erősítését szeretné előmozdítani.

Kezdődik a sajtótájékoztató

A sajtótájékoztatóról élőben tudósítunk. Aki követni szeretné, itt tudja megtenni:

Teljes volt az összhang a szavazáson

A mai döntést minden egyes döntéshozó jegybankár támogatta a Nyíltpiaci Bizottságban (FOMC), a Fed kamatdöntő testületében.

Jerome Powell bő 5 perc múlva kedzi sajtótájékoztatóját.

A dollár nem gyengült tovább, továbbra is 0,6%-os esésben van ma az euróval szemben. A részvénypiacok kis pluszban, ott sem látunk elmozdulást a döntés ismertetése óta.

Meglátjuk, Powell hogyan állja majd a kemény kérdéseket.

Szűkszavú a közlemény

"A gazdaság szerény ütemben bővült az első negyedévben. Az elmúlt hónapokban erőteljes volt a munkahelyek számának növekedése, és a munkanélküliségi ráta alacsony maradt. Az infláció továbbra is magas"

- így kezdődik a Fed közleménye, majd kitérnek a bankrendszerre is:

"Az amerikai bankrendszer szilárd és rugalmas. A háztartások és a vállalkozások hitelfeltételeinek szigorodása valószínűleg hatással lesz a gazdasági aktivitásra, a munkaerő-felvételre és az inflációra. E hatások mértéke továbbra is bizonytalan. A bizottság továbbra is nagy figyelmet fordít az inflációs kockázatokra."

A közlemény második felét lásd a cikkfolyamban lentebb.

 Összességében a közlemény kifejezetten minimalistára sikerült: röviden kitérnek benne a gazdasági aktivitásra, az erős foglalkoztatottságra, de az inflációs kockázatokat nem hangsúlyozták túl, mint ahogy az még néhány hónappal ezelőtt is jellemző volt. A Fed közleményéből jelentős bizonytalanság érződik: a jegybank látványosan nem akart utalást adni jövőbeli terveire vonatkozóan (ezzel nyitva hagyva minden lehetőséget, a kamatemelések leállítását is), ami érthető, hiszen a gazdasági és inflációs kilátások is kifejezetten bizonytalanok. Powell persze nem fogja megúszni a jövőbeli tervekre vonatkozó kérdéseket, így ha a közleményhez hasonlóan el akar kerülni mindennemű jelzést, akkor nehéz dolga lesz.

Nem kaptunk semmilyen jelzést a jövőbeli lépésekről

"A bizottság arra törekszik, hogy hosszabb távon elérje a teljes foglalkoztatottságot és a 2 százalékos inflációt" - áll a közleményben, majd ismertetik a döntést.

"A bizottság szorosan figyelemmel kíséri a beérkező információkat és értékeli a monetáris politikára gyakorolt hatásokat. Annak meghatározásakor, hogy milyen mértékű további politikai szigorítás lehet szükséges ahhoz, hogy az infláció idővel visszatérjen 2 százalékra, a bizottság figyelembe fogja venni a monetáris politika kumulatív szigorítását, a késleltetést, amellyel a monetáris politika a gazdasági tevékenységre és az inflációra hat, valamint a gazdasági és pénzügyi fejleményeket" - az általunk kiemelt mondat jelentős,

ez ugyanis már nem tartalmazza, hogy a jegybank úgy ítéli meg, további monetáris szigorításra lehet szükség.

Ehelyett a fogalmazás azt sejteti, hogy a Fed adatvezérelt üzemmódban működik majd, a döntés az inflációs folyamatok és beérkező indikátorok függvénye lesz.

"A monetáris politika megfelelő irányvonalának értékelése során a bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a beérkező információkat a gazdasági kilátásokról. A bizottság készen áll arra, hogy szükség szerint kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a bizottság céljainak elérését. A Bizottság értékelései során az információk széles körét veszi majd figyelembe, beleértve a munkaerő-piaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó adatokat" - így zárul a közlemény.

A közleményben explicite semmilyen formában nem szerepel, hogy a mai lett volna az utolsó kamatemelés, és a későbbi tervekről sincs szó.

A piac és az elemzők szerint a Fed a következő ülésen már nem emel tovább, de erre vonatkozóan most nem kaptunk semmilyen utalást. Sőt, úgy összességében semmilyen előretekintő iránymutatás nincs a közleményben, a benne szereplő üzenet a jegybank adatvezérelt működését hangsúlyozza. Jerome Powell a negyedóra múlva kezdőd sajtótájékoztatón viszont egészen biztosan rengeteg kérdést kap majd a várható kamatkilátásokkal kapcsolatban.

Gyengül a dollár

A mai döntés megfelelt a várakozásoknak, ennek megfelelően a dollár gyengülni kezdett. A döntés előtt még 0,4%-os gyengülésben volt, most most 0,7%-os dollárgyengülést látunk. A részvénypiacok kis pluszban vannak.

Itt a döntés: nincs meglepetés

A Fed mai ülésén 25 bázisponttal emelt, az irányadó kamatsáv ezzel 5-5,25 %-ra nőtt.

A döntés nem hozott meglepetést, a piac is arra számított, hogy a jegybank a mai ülésen 25 bázisponttal emel.

Perceken belül jön a Fed kamatdöntése

A piaci várakozások szerint a Fed ma 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatot, a legizgalmasabb kérdés viszont az, hogy kapunk-e utalást a következő ülésekre vonatkozóan.

A közvélemény meg van győződve róla, hogy a 2022 márciusa tartó kamatemelési ciklusban a mai lesz az utolsó kamatemelés, meglátjuk, kapunk-e erre vonatkozó utalást ma este.

A dollár gyengül a döntés előtt, az amerikai indexek mérsékelt pluszban vannak.

A Fed döntéséről és a sajtótájékoztatóról ebben a cikkben tudósítunk, a deviza- és részvénypiaci reakciókat két másik cikkben követjük (ezeket lásd a cikkfolyamba linkelve).

Címlapkép: Getty Images

Feszülten figyelnek a befektetők, itt a Fed nagy napja

Európában mérsékelt emelkedéssel telt a mai nap, az USA tőzsdéin pedig minimális elmozdulások látszanak, ami arra utal, hogy kivárnak a befektetők. Ez indokolt is, hiszen a mai a hét legfontosabb napja, ma tartja ugyanis a kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, magyar idő szerint este 8-kor kezdődik az esemény. Mind a jegybankári nyilatkozatok, mind a határidős kamatárazások 25 bázispontos kamatemelést vetítenek előre, de a következő lépésekkel kapcsolatban még rengeteg a bizonytalanság. Korántsem biztos ugyanis, hogy a meghirdetett "adatvezérelt üzemmód" elve mentén fog érkezni a kommunikáció, mivel továbbra is jóval a jegybanki célszint felett mozog az infláció az Egyesült Államokban.

Tovább a cikkhez

Már gyengül a forint

A keddi nap második fele a gyengülésről szólt a forint számára, estére a 375-ös szintet is elérte az euró jegyzése. Ma reggel innen próbált visszakapaszkodni a magyar deviza, délutánra azonban újra elillant az ereje. Továbbra is elsősorban a nemzetközi hangulatra érdemes figyelni, este a Fed döntése hozhat komolyabb tűzijátékot a devizapiacon.

Tovább a cikkhez

Ma még egyszer elsül a Fed fegyvere - de tényleg ez az utolsó golyó a tárban?

A Fed ma még egyszer megemeli az irányadó kamatot, mielőtt szünetet tart a kamatemelésekben - így szól az elemzői konszenzus. A piac is teljesen biztos benne, hogy ma jön még egy kamatemelés az amerikai jegybanktól, és abban is, hogy ez lesz az utolsó a jelenlegi, 40 év óta legszigorúbb kamatemelési ciklusban. Sőt, a piac év végére kamatcsökkenést vár, bár összességében már messze nem annyit, mint amit közvetlenül a bankcsődök után áraztak. Az inflációs folyamatok indokolják a mai kamatemelést, de arra kevés esély van, hogy a következő lépésekről konkrét üzenetet kapunk. Ami érthető, hiszen a jelenlegi helyzetben a jegybanknak nyitva kell hagynia minden kaput.

Tovább a cikkhez
balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
balaton balatonfüred