capitolium
Gazdaság

Megszületett az eddigi legsúlyosabb ítélet a Capitolium ostromának ügyében

MTI
A bíróság 14 év börtönbüntetésre ítélte a 2021. január 6-i, washingtoni zavargásokban való részvételért és a rendőrök elleni erőszakos fellépésért Peter Schwartzot.

Az amerikai fővárosban ülésező bíróság pénteki ítélete az eddigi legsúlyosabb a Capitolium ostromával zárult erőszakos cselekménysorozat bírósági perei során.

A Kentucky állambeli Peter Schwartzra az ügyészek 24 és fél év börtönbüntetést kértek, míg a szövetségi bíró 14 év 2 hónapot állapított meg.

Amit Mehta bíró az ítéletet indokolva úgy fogalmazott, hogy a vádlott a „demokrácia ellen harcoló katona”, aki résztvevője volt az ország történelmében soha korábban nem látott káosznak. Hozzátette, hogy Peter Schwartz nem politikai bebörtönzött.

A bíró arra utalt, hogy a férfi egy internetes kampánnyal 71 ezer dollárt gyűjtött össze, aminek címe „Pete hazafi, a politikai bebörtönzött DC-ben” volt. (DC, azaz District of Columbia, Washingtont, a fővárost jelenti.) Az ügyészek a bíróságtól a kampánnyal összegyűjtött összeggel megegyező pénzbírságot is kértek, arra hivatkozva, hogy megakadályozzák, miszerint a január 6-i eseményekben történő részvétellel bárki pénzt keressen.

Peter Schwartz 2021. január 6-án egy bírósági ítélet szerinti próbaidő miatt lehetett szabadlábon, 1991 óta pedig összesen 38 alkalommal ítélték el, többi között hatóság elleni erőszakos cselekmények miatt.

Az ügyészség a 2021. január 6-i zavargásokban való részvételért mintegy 1000 ember ellen emelt szövetségi bűncselekmény miatt vádat. Csaknem 500 vádlottat már elítéltek, és több mint felük börtönbüntetést kapott. Az eddigi legsúlyosabb ítéletet szintén a Peter Schwartz ügyében eljáró bíró mondta ki. Amit Mehta tavaly szeptember egy korábbi rendőr, Thomas Webster esetében szabott ki 10 év börtönt.

Címlapkép: Getty Images

ukrán katonák árnyék
recesszió dollár usa
otp bankfiók belső és külső képek, logók
belgorod stock
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Kén stock