7 csúcsvezető, akik leszámoltak a munkaerőhiánnyal: így csinálták!
Gazdaság

Furcsa dolgok történnek a magyar munkaerőpiacon

Portfolio
Egyre több vendégmunkás dolgozik Magyarországon, akik már nem csak a szomszédból, hanem olyan távoli országokból is jönnek ide boldogulást keresni, mint Vietnam vagy éppen a Fülöp-szigetek. Eközben viszont csaknem 300 ezer aktív korú magyar ilyen vagy olyan okból nem aktív részese a munkaerőpiacnak: adja magát tehát a kérdés, hogy miért nem ebből a tartalékból töltik fel a cégek a hiányzó létszámot? A Pénzcentrum szerkesztője a KSH friss munkaerőpiaci számait megnézve beszélgetett szakértőkkel a legégetőbb témákban.

A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben egyre több hazai vállalkozás él a vendégmunkások foglalkoztatásának lehetőségével - már évek óta tendencia, hogy Ukrajnából több tízezren dolgoznak itt, összesen pedig majdnem a százezret is eléri a vendégmunkások száma hazánkban. Jellemzően rövidebb, átmeneti időre jönnek dolgozni Magyarországra a vendégmunkások, mert ezalatt tudnak annyi pénzt keresni, ami a saját otthonukban jó időre elég, raádásul menet közben bőven küldenek belőle haza is - írja a Pénzcentrum szerkesztője.

A vendégmunkások jellemzően alacsonyabb bérekért dolgoznak, mint a magyar munkavállalók, de ezek a bérek számukra így is magasabbak, mint az otthoni lehetőségeik. Azonban a vendégmunkások alkalmazása sem jelent teljes megoldást a munkaerőhiányra, mivel ők jellemzően átmeneti időre érkeznek, és így a cégek nem tudják állandóan pótolni a hiányzó munkaerőt. De honnan jönnek most legtöbben, és milyen munkakörben dolgoznak?

És ha ennyi magyar munkanélküli van, miért kell ennyi vendégmunkás ahelyett, hogy a nem aktív munkaképesekből pótolnák a hiányt a cégek?

Dénes Rajmund Roland, a Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnöke szerint oka van annak, hogy nem a passzív állományból, a munkaerő-tartalékból töltik fel a hiányzó létszámot a cégek. Elmondása szerint Magyarország elérte, megközelítette a teljes foglalkoztatottságot, azaz aki tud, akar dolgozni, az ma Magyarországon dolgozik is. A szakember tapasztalata szerint vagy a képzettségük, végzettségük miatt nem tudnak elhelyezkedni, szociális helyzetük vagy egészségügyi állapotuk miatt nem tudnak munkát vállalni vagy nem is akarnak dolgozni a munkanélküli magyarok.

Az elnök többek között elmondta a vendégmunkások helyzetével kapcsolatban, hogy szerinte a 70 ezer vendégmunkás, mint szám, megfelelhet a valóságnak, és kár is azt várni, hogy a szám a jövőben csökkenni fog - épp ellenkezőleg fog ez történni.

A kormány kizárólag hiányszakmában engedi külföldi munkavállalók foglalkoztatását, tehát kizárólag abban az esetben, ha a megadott pozíció magyar állampolgárságú munkavállalóval nem betölthető. A magyar gazdaság működéséhez, fejlődéséhez elengedhetetlenül szükség van most és a jövőben is szakképzett és szakképzetlen munkaerő bevonására, bővítésére.

"Ellenkező esetben a jelenleg működő cégek nem tudnak termelni, működni és nem fognak az országban maradni valamint nem jönnek a jövőben új beruházások hazánkba mert a munkaerő pici helyzet miatt a szakképzett munkaerő nem biztosított. Ez nemzetgazdasági érdek" - tette még hozzá a szakember.

Hol van emberhiány?

A következő ábrán az iparáganként, munkahelyek típusaiként üres álláshelyeket láthatjuk. Kiemelkedően sok üresedés volt 2022 végén a feldolgozóiparban, adminisztratív munkahelyeken és az egészségügy, szociális ellátás területén.

üresállás

Dénes Rajmund Roland ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy bár éppen a feldolgozóiparban telnek be leghamarabb az állások, ide közvetítik ki az ezzel foglalkozó cégek a legtöbb, idegen országból érkező vendégmunkást is.

A szállásköltségek és a hazautaztatási költségek miatt egy külföldi foglalkoztatása minden esetben drágább, nyelvi nehézségek, esetleges kulturális különbségek, a többi munkavállaló közé történő beintegrálásuk miatt a foglalkoztató cégeknek jelentős erőforrásokat, időt, energiát kell rá szánni, de megteszik, mert a működésük miatt erre kényszerülnek. Bár az automatizálás, technológiai fejlődés folyamatos, emberi erőforrás nélkül jelenleg sok iparág ellehetetlenülne

- fejtette ki az elnök.

Mit dolgoznak a vendégmunkások?

A lenti ábrán jól látható a tendencia: a vendégmunkások leginkább szolgáltatástámogatásokban, a feldolgozóiparban, illetve gépjárműjavításban és a feldolgozóiparban, az építőiparban dolgoznak. A 2021 végi helyzethez képest a bányászatból szinte teljesen eltűntek a külföldi munkások, de népszerű lett a vízgazdálkodási munkakör, ebben az iparágban csaknem kétszeresére nőtt a vendégmunkások száma.

munkásszám

Címlapkép: Shutterstock

orvos
török líra
GettyImages-1245492300
nap napsütés időjárás nyár erdő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orvos