FMI_5620
Gazdaság

Elmondta a szakértő, miért hadakoznak a fiatalok az idősebbekkel

Portfolio
Minden generáció között megvannak a bizonyos ellentétek, amelyek feszültséget okoznak közöttük, hiszen minden korcsoport más és más társadalmi körülmények között nevelkedett fel. Ha ezt tudjuk, jobban megérthetjük az idősebb és a fiatalabb korosztályokat is, ami hozzásegít ahhoz, hogy békességben élhessünk egymás mellett - hívta fel a figyelmet Steigervald Krisztián, a SteiGen Consultancy Kft. generációs tanácsadója a Portfolio Gen Z Fest 2023 konferenciáján tartott előadásában.

A történelemben mindig voltak ellentétek a generációk között, ez a világon mindenhol így van, ettől nem kell megijedni. A generációs sajátosságok akkor is jelen lesznek, amikor egy generáció tagjai már 60 év felettiek, az életkornak és a generációnak nincs kapcsolata egymással.

Az ember egy életkort tart általában tökéletesnek: a sajátját,

az összes többi generáció fura. Tinédzserként ugyanolyan idősnek látjuk a 30 és a 60 év felettieket, majd ahogy haladunk előre a korban, úgy változik.

Az életünk első 7 éve az igazi valóság: ezt tekintjük az életünk legmeghatározóbb időszakának, az itt szerzett generációs tapasztalatok fogják meghatározni az egész világról alkotott képünket. A generációs megközelítés egy össztársadalmi jellemző, nem kötött az életkorhoz, a kamaszok régen is ugyanúgy viselkedtek, mint ma.

Jelenleg 6 generációt különböztetünk meg (bár Steigervald Krisztián szerint van egy hetedik is):

  1. A legidősebb a csendes vagy veterán generáció, ők 1928-1945 között születtek. A viselkedésüket a világháború határozta meg, ezért a bizonytalanság, a biztonság keresése jellemzi őket. Jól látszik ez a vasárnapi ebéden is: veterán generáció szigorú étrendet követ, minden vasárnap, pontosan délben tyúkhúslevest és rántotthúst kell enni.
  2. A következő az 1946-1964 között született emberek a baby boomerek, a generáció neve már egy kifejezéssé is vált a fiatalok körében. Feladatorientált, felnőtt társadalomban töltötték a gyermekkorukat, valamint ők voltak az elsők, akik nem feltétlenül tisztelték az idősebbeket.
  3. Az 1965 és 1979 közöttiek az X generáció, az első, nem biológiai alapon, hanem a média fejlődése alapján megkülönböztetett korcsoport. Ők voltak az elsők, akik a televízión nőttek fel.
  4. A következő generációt a walkman hozta létre, ez az Y generáció, ahova az 1980 és 1994 között született emberek tartoznak. Ez volt a kezdete az énközpontú világnak: az ekkor született gyermekek már egy ilyen társadalomba születnek bele, ellentétben az előző generációval, akik a társadalmat helyezték előtérbe.
  5. 1995-től kezdve egyre nagyobb teret nyer az internet, a Z generáció együtt fejlődik vele, ide egészen a 2009-ig született emberek tartoznak.
  6. A 2010 után megszületettek alkotják az alfa generációt, ők már mobiltelefonnal a kezükben jöttek világra, teljesen a digitális világban élik az életüket.

A digitális tartalom hatására jelentősen csökken a koncentrációs képesség:

az első generációk gyermekei 12-15 percig tudtak figyelni a tanárra, a Z generációnál ez 3, az alfa generációs iskolásoknál pedig már csak 2 perc.

A szakértő szerint a 2023 után világra jött gyermekek már a béta generációba tartoznak, ők azok, akik már a virtuális valóságba születtek bele. A különbségek miatt nehéz megérteni a többi generációt, de fontos, hogy nyissunk az idősebbek és a fiatalabbak felé is, hiszen csak így tudunk békességben egymás mellett élni.

A Portfolio Gen Z Fest 2023 konferenciájáról készült fotókat az alábbi képre kattintva lehet megtekinteni:

Fotó: Koji Melinda

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna litvania