zsiday viktor 2017 cfo summit
Gazdaság

Zsiday Viktor üzent a Z generációnak: így kell okosan befektetni

Portfolio
A Portfolio Gen Z Fest 2023 konferenciáján tartott előadásában Zsiday Viktor, a Citadella Származtatott Befektetési Alap befektetési szakembere útravalót adott a fiataloknak: találják meg azt a részterületet, ahol valami újat tudnak alkotni.

Zsiday Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy - bár intenzív a verseny - a diplomások körében nagyon alacsony a munkanélküliség. Felidézte, hogy egyetemi évei alatt, a 90-es években, amikor eljött Magyarországra a kapitalizmus „szinte senki nem értett semmihez.” Aki akkor pozíciókhoz jutott, kis túlzással, azóta is ott van. A befektetési szakember azonban megnyugtatta fiatal nézőit, ennek ellenére már az ő idejében is mindenki el tudott helyezkedni a gazdasági pályán.

Zsiday elmesélte, hogy Európában a 60-as években indultak el az úgynevezett abszolút hozamú vagyonkezelők, amelyek a befektetés után szinte garantált hozamot kínáltak. 2002-ben itthon is segédkezett egy ilyen konstrukció elindításában, az ide vonatkozó törvényi passzusokat is ő írta. Zsiday elmondta, hogy talált egy olyan részterületet, amelynek volt egy hosszú távú felfutása. Zsiday szerint bár a 80-as és 90-es években egyszerűbb volt elhelyezkedni, de újat találni most sem lehetetlen, és ha a választott területen nincs sok versenytárs, ott később még jelentős sikert lehet aratni.

A leginkább égető kérdés, hogy mikor lesz lakása ennek a generációnak, az ő alapélményük ugyanis, hogy ez soha nem fog bekövetkezni. Az MNB lakáspiaci jelentése szerint 1995-höz képes ma tizenkétszeres lakásárakkal találkozhatnak a fiatalok. 2013-tól a lakásárak megháromszorozódottak, és aki ilyenkor akart vásárolni, az brutális növekedéssel szembesülhetett. A szakember szerint a helyzet azért nem teljesen reménytelen, mivel a korábbi évek nagy fellendülése, ami a lakásárak gyors felfutásához vezetett, véget ért.

Az elmúlt 30 évben a lakásárak és a bérek egymáshoz viszonyított aránya széles sávban mozgott, most vélhetően a tetején vagyunk, ami azért lehet jó hír, mert ezután nagyobb bérnövekedés várható. Fontos megjegyezni, hogy az arány szűk sávban mozog: lakást venni mindig is nehéz volt, sok éves megtakarításra van hozzá szükség. A befektetési szakember elmondta,

lakást csak akkor tud venni ez a generáció, ha jól alakul karrierjük, ehhez pedig valami újat kell kitalálniuk.

Amikor a kamatok az infláció szintje alatt vannak, nem érdemes betétekben tartani a pénzt, ilyenkor általában részvénybe vagy lakásba érdemes fektetni. Figyelmeztette a közönséget: mindig a kamatok és az infláció egymáshoz viszonyi arányát érdemes nézni. Részvényeket akkor érdemes venni, amikor a gazdaság mélyrepülésben van, ezt követően általában jó hozamra lehet számítani.

A Portfolio Gen Z Fest 2023 konferenciájáról készült fotókat az alábbi képre kattintva lehet megtekinteni:

ukrán katonák árnyék
recesszió dollár usa
otp bankfiók belső és külső képek, logók
belgorod stock
varsó lengyelország lengyel gazdaság

Holdblog Megabull S&P 500

A technikailag 503 legfontosabb, tőzsdén jegyzett amerikai vállalatot magában foglaló Standard and Poor’s 500...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kén stock