Előfizetői tartalom

Fájdalmas felfedezést tettek a közgazdászok: a vállalatok kapzsisága miatt szenved Európa lakossága

Portfolio
Már nem konspiratív gondolat, hogy az eurózóna inflációs nyomását elsősorban a vállalatok profithányadának emelkedése fűti, egyre több elemzés tárja fel ezt a jelenséget. Most az Európai Bizottság bizonyította be, hogy az inflációt már nem az ellátási zavarok és nem is a szokatlanul magas bérkövetelések okozzák, hanem a vállalatok azon felismerése, hogy a magas inflációs környezetben a fogyasztókkal a sokkal magasabb árakat is piacvesztés nélkül el tudják fogadtatni. Szerencsére az elemzők véleménye szerint ez a jelenség átmeneti, de így is komoly következményekkel jár. Ha pedig tartóssá válik ez a magatartás, az EKB-nak még komolyabb szigorítást kell végrehajtania, ez pedig még jobban visszavetné a reálgazdaságot.

A kínálati zavarok miatt ugrott meg az infláció, de már más oka is van Az euróövezet inflációjának 2021 közepe óta tartó ugrásszerű növekedése elsősorban az energia- és nyersanyagárak gyors emelkedésének következménye volt, de már a hazai tényezők szerepe is egyre nagyobb – állapítja meg tavaszi előrejelzésében az Európai Bizottság. A nemzetközi kereskedelmi nehézségei...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés