Előfizetői tartalom

Itt a friss GDP-adat! Recesszióban maradt Magyarország

Portfolio
Idén az első negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,2%-kal múlta alul a tavalyi utolsó negyedéveset - jelentette a KSH. Ezzel három negyedévesre nyúlt a technikai recesszió, hiszen 2022 második felében kezdődött el a GDP zsugorodása. A piaci szakértők 0,6%-os visszaesésre számítottak, ennél tehát valamivel jobb lett az előzetes adat. Éves alapon (szezonálisan és naptárhatással igazítottan) 1,1 százalékos volt a visszaesés, az energiaválság kitörése óta most először fordult elő, hogy a gazdaság rosszabbul teljesített, mint négy negyedévvel korábban. A kiigazítatlan éves index -0,9%, az erre vonatkozó előrejelzések konszenzusa -0,9% volt, vagyis a friss adat megfelel a várakozásoknak.

A magyar gazdaság gyengélkedését több tényező együttes hatása okozza. Az energiaárak drasztikus emelkedése költségnövekedést okoz és jövedelmet szív ki a gazdaságból, a költségvetés választások utáni kiigazító lépései leültetik a beruházásokat és szűkítik a keresletet, az infláció elszállása elégeti a jövedelmek reálértékét, a magas kamatok pedig...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés