Előfizetői tartalom

Itt a friss GDP-adat! Recesszióban maradt Magyarország

Portfolio
Idén az első negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 0,2%-kal múlta alul a tavalyi utolsó negyedéveset - jelentette a KSH. Ezzel három negyedévesre nyúlt a technikai recesszió, hiszen 2022 második felében kezdődött el a GDP zsugorodása. A piaci szakértők 0,6%-os visszaesésre számítottak, ennél tehát valamivel jobb lett az előzetes adat. Éves alapon (szezonálisan és naptárhatással igazítottan) 1,1 százalékos volt a visszaesés, az energiaválság kitörése óta most először fordult elő, hogy a gazdaság rosszabbul teljesített, mint négy negyedévvel korábban. A kiigazítatlan éves index -0,9%, az erre vonatkozó előrejelzések konszenzusa -0,9% volt, vagyis a friss adat megfelel a várakozásoknak.

A magyar gazdaság gyengélkedését több tényező együttes hatása okozza. Az energiaárak drasztikus emelkedése költségnövekedést okoz és jövedelmet szív ki a gazdaságból, a költségvetés választások utáni kiigazító lépései leültetik a beruházásokat és szűkítik a keresletet, az infláció elszállása elégeti a jövedelmek reálértékét, a magas kamatok pedig...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái