Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
Gazdaság

A Mol-vita miatt leállhat a Barátság kőolajvezeték, Brüsszel sem tiltakozna állítólag

Portfolio
A Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából, de egy elszámolási vita miatt leállhat rajta a tranzit. A Mol eddig folyamatosan tárgyalt az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta vállalattal a tranzitdíjak mértékéről, de olyan elszámolást javasolt a magyar fél, amit az ukránok vállalhatatlannak tartottak. Kijevből pedig azt üzenték, hogy Brüsszelből Ursula von der Leyen úgy reagált, hogy "az ukránok leállíthatják a szállításokat".

Egyre élesebb vita van az ukrán-magyar kormányok között a Barátság kőolajvezeték kapcsán. Kezdetben az ukrán Ukrtransnafta és a Transznyeft orosz csővezeték-monopólium között támadt elszámolási vita, amely a teljes Magyarországra irányuló olajszállításával fenyegetett. Ezért a magyar Mol Nyrt. jelezte, hogy kifizetné direktben az ukránoknak (az oroszok helyett) az orosz olajtranzit díját. Viszont ahogy arról a Portfolio beszámolt, magáról a tranzitdíjról még nincs megállapodás, maradtak viták.

Hernádi Zsolt, a Mol vézerigazgatója április végén azt mondta, hogy még tárgyalnak arról, hogy az orosz-ukrán vita utáni tranzitdíjátvállalást hogyan is ellentételeznék a magyar cégnek. Ukrajna azt tervezi: a rajta áthaladó tranzitvezetéken az orosz urali nyersolaj tranzitdíját augusztusra 21 euróra emelné tonnánként, ami elég durva emelés lenne a jelenlegi 13,6 euróról, amely júniustól ugrana 17 euróra, aztán onnan tovább.

Az eddig kiszivárgott információk szerint a Mol az oroszoknak az olaj és a tranzitdíj árát egyben fizetné és utána az oroszok fizetnék ki az ukránoknak a díjat. Tehát magyarul a Mol átvállalja a tranzitdíj fizetését az oroszoktól, így az olaj vételárával egybe csomagolnák ezt a díjat.

Most az Index arról írt, hogy az Ukrtransnafta vállalat vezérigazgatója, Volodimir Csependa május 15-én egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a Molnak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére.

Az ukrán vezérigazgató az Index szerint állítólag megjegyezte, hogy Brüsszelből Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapta,

ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátságon a kőolajszállítást Magyarország felé.

Egyáltalán nem biztos még, hogy az Európai Bizottság elnöke valóban tett ilyen állítást, ez egyelőre az ukrán fél nyilatkozata.

A Barátság olajvezeték ügye ezzel újabb konfliktusforrássá válhat a magyar és az ukrán kormányok között. Korábban ugyanis az amerikai titkosszolgálatok kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyve szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta, hogy "robbantsák fel" a Magyarország kőolajigényét 80 százalékban biztosító tranzitútvonalat, indokként pedig az oroszpártiságot említette. (Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai dokumentum szerint ez egy elrugaszkodott kijelentés volt az elnök részéről, ami inkább egy ingerült kifakadás lehetett, mint egy valódi terv - a szerk.)

Ez a kijelentés nagy felháborodást váltott ki a magyar kormánytagok között, akik emellett az OTP szankciós listára kerülését is nehezményezik.

Címlapkép: Portfolio.

moszkva-voros-ter-oroszorszag-kreml
török líra
szerbia-koszovo-konfliktus
Kevesebb fizetést ígérő álommunkahelyért hagyják ott a bankokat a dolgozók
spanyolország zászló
Lengyel zászló
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
rubel-szankcio-haboru