Előfizetői tartalom

A Mol-vita miatt leállhat a Barátság kőolajvezeték, Brüsszel sem tiltakozna állítólag

Portfolio
A Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából, de egy elszámolási vita miatt leállhat rajta a tranzit. A Mol eddig folyamatosan tárgyalt az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta vállalattal a tranzitdíjak mértékéről, de olyan elszámolást javasolt a magyar fél, amit az ukránok vállalhatatlannak tartottak. Kijevből pedig azt üzenték, hogy Brüsszelből Ursula von der Leyen úgy reagált, hogy "az ukránok leállíthatják a szállításokat".

Egyre élesebb vita van az ukrán-magyar kormányok között a Barátság kőolajvezeték kapcsán. Kezdetben az ukrán Ukrtransnafta és a Transznyeft orosz csővezeték-monopólium között támadt elszámolási vita, amely a teljes Magyarországra irányuló olajszállításával fenyegetett. Ezért a magyar Mol Nyrt. jelezte, hogy kifizetné direktben az ukránoknak (az oroszok helyett) az orosz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés