Előfizetői tartalom

Újra pesszimistább lett a magyar lakosság, erősödtek a kereskedelmi áremelési szándékok

Portfolio
Májusban látványosan szétvált egymástól a lakossági és a vállalati üzleti bizalmi index alakulása, mert míg a lakosság ismét pesszimistábbá vált, addig a cégek összességében bizakodóbbak lettek, igaz az építőipari szereplők csak a Covid 2020 tavaszi első hullámában voltak pesszimistábbak, mint most – derült ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből. Az EU támogatásával végzett kutatás arra is rámutatott, hogy a foglalkoztatási helyzet megítélése a cégek és a lakosság körében is tovább javult, közben viszont az áremelési törekvések lanyhulása megállt, sőt a kereskedelemben ismét élénkültek az áremelési törekvések. A két bizalmi index alapján összességében a GKI konjunktúraindexe májusban kissé emelkedett áprilishoz képest, de így sem érte el márciusi szintjét.

Az üzleti szférán belül májusban az építőipar kivételével minden ágazat várakozásai kisebb-nagyobb mértékben javultak. Az ipari bizalmi index az áprilisi jelentős csökkenés után visszaemelkedett márciusi szintjére. Jobb lett az elmúlt időszaki termelés, a rendelésállomány és a készletek megítélése, kedvezőbbé váltak a termelési kilátások. Csak az exportrendelésekről...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés