Előfizetői tartalom

Hiába a pozitív gazdasági jövőkép, belülről marják Európát

Portfolio
Az Európai Bizottság 2023. tavaszi gazdasági előrejelzésében az év eleji vártnál jobb teljesítménynek köszönhetően az EU növekedési előrejelzését némileg felfelé módosították. A csökkenő energiaárak alacsonyabb energiaszámlákhoz vezettek, de a maginfláció továbbra is erős maradt, ami az inflációs előrejelzés felfelé történő felülvizsgálatát eredményezte. A kormányoknak azonban azt tanácsolják, hogy ne hagyják magukat a magas infláció átmeneti előnyei által befolyásolni, és inkább arra összpontosítsanak, hogy a csökkenő energiaárakat kihasználva fokozatos költségvetési konszolidációval javítsák a költségvetés fenntarthatóságát - írja értékelésében a CEPR.

Az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a magas infláció átmenetileg javíthatja az államháztartási egyenleget, mivel azonnal növeli az adóbevételeket, míg a kiadások késleltetve alkalmazkodnak. Ha azonban az inflációt kedvezőtlen kereskedelmi feltételekkel kapcsolatos sokk - például az importált energiaárak gyors emelkedése - okozza, az negatívan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés