nemet-gazdasag-nemetorszag
Gazdaság

Recesszióba került Németország

Portfolio
A második becslésben lefelé módosították az idei első negyedéves német GDP-adatot, amely így az első becslésben közölt stagnálás helyett visszaesést mutatott. Mivel a tavalyi év negyedik negyedévében is visszaesett a gazdaság, Németország recesszióba került.

A német statisztikai hivatal ma reggel tette közzé a végleges adatot, amely szerint 0,3%-kal csökkent havi bázison a GDP. Az első becslésben még stagnálást közöltek, ehhez képest jókora módosításnak nevezhető a második becslésben közölt adat.

Azzal, hogy az első negyedévben a német gazdaság esett, Németország 2020 után ismét recesszióba került,

ugyanis a tavalyi év utolsó negyedévében is mérséklődött a GDP negyedéves bázison, akkor 0,5%-kal. Megjegyzendő, hogy a negyedik negyedéves GDP-adatot is jelentős mértékben lefelé módosították az első becsléshez képest az akkori végleges közlésben, ez pedig értelemszerűen a következő első becslések pontosságát is megkérdőjelezheti majd.

Németország nincs egyedül a recesszióval Európában, Magyarországon és a balti országokban is több negyedév óta tart a visszaesés. A német GDP-adat lefelé módosításával persze felmerül a kérdés, hogy az eurózóna-átlag hogyan módosul. Az Eurostat eddig érvényben levő adatai szerint a valutaövezet gazdasága 0,1%-kal nőtt az első negyedévben.

A német GDP leginkább a fogyasztás miatt esett, az első negyedévben a lakossági fogyasztás 1,2%-kal mérséklődött, mivel a magas infláció felemészti a bérek reálértékét. A német gazdaság volt az egyik legnagyobb mértékben kitett az orosz energiahordozóknak, és az energiaárak téli emelkedése is az átlagon felül érintette őket.

A kilátások vegyesek: az infláció mérséklődésével és az energiaárak esésével a második negyedévtől élénkülhet az aktivitás, de nagy kérdés, hogy az EKB kamatemelései az év második felében mennyire vetik majd vissza a gazdaságot.

Címlapkép: Getty Images

ukrán katonák árnyék
recesszió dollár usa
otp bankfiók belső és külső képek, logók
belgorod stock
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Kén stock